Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závěrečné boje II. světové války (1944 – 45)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závěrečné boje II. světové války (1944 – 45)"— Transkript prezentace:

1 Závěrečné boje II. světové války (1944 – 45)
Mgr. Renata Chromíková ZŠ GABRY A MÁLINKY ŠTÍTNÁ NAD VLÁŘÍ

2 Situace na frontách Listopad 1944: sovětské vrchní velení má vypracovaný plán útoků proti Něm. Stalin počítá s problémy Spojenců v Ardenách Zahájení prvních silných útoků v rámci tohoto období: leden 1945

3 Jaltská konference 1945 Setkání špiček USA, SSSR, VB.
Rozdělení Evropy na tzv. demarkační zóny Vliv na průběh bojů – za určitou linii už vojska nemohla vstoupit

4 Osud Evropy zpečetěn

5 Viselsko – oderská operace
V čele RA maršál ŽUKOV, vojska táhla směrem na Poznaň (Polsko) Neustálá palba na Vratislav RA (využito tisíce děl, minometů) = akce trvala asi 2 hodiny Koncem ledna: RA je asi 60 – 70 km od Berlína

6 Kaťuše, děla, tanky…- rudá smršť

7 Píseň, která přežila všechny režimy
Катюша Расцветали яблони и груши, Поплыли туманы над рекой; Выходила на берег Катюша, На высокий берег, на крутой. Выходила, песню заводила Про степного, сизого орла, Про того, которого любила, Про того, чьи письма берегла. Ой, ты песня, песенка девичья, Ты лети за ясным солнцем вслед, И бойцу на дальнем пограничье От Катюши передай привет. Пусть он вспомнит девушку простую, Пусть услышит, как она поёт, Пусть он землю бережёт родную, А любовь Катюша сбережёт. Kaťuša Kvítky krášlí v sadě větve stromu, v dálku mráčky plují nad řekou. Šla Kaťuša, vyšla čile z domu, říčce blíž na skálu vysokou. Kráčí výš a písničku si zpívá, v dáli svého orla kdesi má, za ním s láskou, důvěrou se dívá, věrnou lásku jeho dobře zná. Oj, ty písni, dívčina již zpívá, v dálku leť, tam slunka záři vstříc, bojovníku, u hranic jenž dlívá, od Kaťuši pozdrav spěchej říct. Dívky své ať často vzpomínává, z dálky píseň její slyší znít, na vlast svou ať dobrý pozor dává, ráda jej Kaťuša bude mít.

8 Maršál Žukov maršál Koněv

9 Velení RA – marš.Rokossovskij
Americké NewYork Times tehdy psaly: „…ruská ofenzíva se rozvíjí bleskovou rychlostí, před níž blednou německá tažení do Polska a do Francie.“ Denně postoupila RA asi o 45 – 70 km

10 Boje o Berlín Zoufalý Hitler povolává Hitlerjugend (15tileté chlapce), starce… RA – „Střed“ – nasadila proti Berlínu 2,5 mil vojáků

11 Srovnání vojenských sil SSSRxNěm.
RUDÁ ARMÁDA: 2, 5 mil voj. děl 6 250 tanků 7 500 letadel WEHRMACHT: 1 mil voj. děl 1 500 tanků 3 300 letadel

12 Sovětské vítězství

13 Zdroj youtube.com: Bitva o Berlín

14 Další ruské fotografie zde…

15 Hitlerova sebevražda – 30. 4. 1945

16 Hitler a Eva Braunová

17 Videoukázka ze života AH + EB

18 Hitlerova smrt Dne spáchal A. Hitler se svou ženou (vzali se až těsně před jejich smrtí) E. Braunovou sebevraždu Stalo se tak asi kolem hod.

19 Dokumentace ruských vojáků

20 Podivné okolnosti Hitlerovy smrti
Šest klíčových výpovědí popisuje v několika případech velmi shodně celou řadu důležitých okolností. Mohly bychom je shrnout do následujících pěti bodů: 1)     Mužské tělo bylo přeneseno z místnosti v bunkru ven před dveře tohoto bunkru¨ 2)     Toto mužské tělo mělo na sobě černé kalhoty, boty a ponožky, které obvykle Hitler nosil 3)     Ve stejné době bylo z bunkru vyneseno i ženské tělo. Poté co byla odkryta tvář velmi rychle byla identifikována Eva Braunová (Hitlerová) 4)     Heinz Linge nesl tělo muže 5)     Dvě těla byla položená před bunkrem na zem vedle sebe, byla polita benzínem, zpopelněna a společně pohřbena v kráteru po výbuchu, který se nacházel nedaleko od dveří bunkru

21 Poslední fotografie Hitlera

22 Vybombardovaný Berlín
Pád Berlína – 7. května 1945 Vybombardovaný Berlín 9. armáda gen. Busseho se vzdala Američanům   Německé ztráty v bitvě o Berlín byly obrovské. Zahynulo přibližně civilistů a dalších spáchalo sebevraždu. až  žen bylo v Berlíně znásilněno ruskými vojáky. Němci také ztratili přibližně vojáků.

23 Kapitulace Německa REMEŠ- 8. 5. 1945
Průběh podpisu kapitulace Generál JODL Nová německá vláda velkoadmirála Dönitze měla v úmyslu vzdát se pouze před západními Spojenci a pokračovat v bojích na východní frontě. gen. Eisenhower dílčí kapitulaci odmítl na základě dohody v Jaltě Německý generál Jodl se podpisem zavázal zajistit, že německá armáda zastaví vojenské akce do 23:01 hodin dne 8. května. Podpisový akt skončil téměř tři hodiny po půlnoci.

24 Rudý prapor nad REICHSTAGEM

25 Pražská operace – konec II. svět.války
Všude je mír, ale u nás se bojuje… Pražská operace - mapa : uzavřena smlouva SSSR s ČSR o poválečné spolupráci Díky tomu sílí moc komunistů Vliv politiky na průběh konce války u nás (demarkač.čára)

26 Pražské povstání 5. – 9. května 1945
5. května 1945, zakázal německý policejní prezident shromažďování osob na ulicích Lidé však začali během dopoledne vymazávat německé nápisy, vyvěšovat československé vlajky a veřejně zpívat československou hymnu.

27 Boje o český ropzhlas

28 Průběh povstání, tzv. vlasovci
V noci se staví všude barikády. Vlasovci = Ruská osvobozenecká armáda : armáda sestavená pro německé účely ze sov. utečenců a zajatců- nyní významně  napomohly české straně. jejich 3. pluk také zaútočil na letiště Ruzyně a zabránil tak nasazení německých proudových letadel proti povstalcům

29 KONEC ROA a gener. Vlasova
Většina vlasovců zajata Američany Větší část z nich ale byla vydána RA a následně byli popraveni nebo skončili v žalářích a gulazích. Vlasov byl z amerického zajetí 12. května 1945 pak byl souzen za vlastizradu  2. srpna 1946 byl spolu s 11 dalšími odsouzen k trestu smrti.

30 ROA generála Vlasova

31 Praha Ráno 9. května ještě jednotky SS bojovaly v Břevnově v 10 hodin byl hlášen boj na Letenském náměstí a zároveň ostřelování vnitřního města a Hradu dělostřelectvem.

32 Sovětské tanky v Praze dorazily do Prahy ve 4 hodiny ráno.
V 8 hodin Český rozhlas začal vyzývat Pražany, aby odstraňovali barikády a pomáhali tak postupu Sovětů. tankové a mechanizované jednotky se střetly s Němci dopoledne Do večera sovětské jednotky vytvořily obranný kruh kolem města K posledním bojům došlo v noci z 11. na 12. května na Mirovicku.

33 OSVOBOZENÍ ZÁPAD. ČECH Generál Patton George Smith Patton.
Osvobození západních a jihozápadních Čech v roce 1945 se odehrávalo zcela v režii americké 3. armády. V jejím čele stál nejslavnější americký generál celé války George Smith Patton.  

34 Škoda lásky

35 BOJE O PLZEŇ byla zahájena tzv. "bitva o benzín". Protože mělo Německo nedostatek pohonných hmot, vyrábělo syntetický benzín. Nejvýznamnější rafinérií bylo u nás Záluží u Mostu. To se stalo společně se Škodovkou v Plzni nejčastějšími cíly britského a posléze amerického taktického letectva. 7. května, když generál Taylor z 1. pěší divize přijímal v Lokti u Karlových Varů kapitulaci velitele německých jednotek generála Oesterkampfa. Ten na kapitulační listinu napsal jako místo kapitulace: "Elbogen, Sudetenland". Taylor přeškrtl slovo Sudetenland a se slovy: "Neexistuje" napsal místo toho: "Czechoslovakia“.

36 Použité zdroje: http://druhavalkakonec.euweb.cz/praha%2045.htm
www. Wikipedia.org

37 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu "Gabra a Málinka před interaktivní tabulí",který je spolufincován ESF a rozpočtem ČR.


Stáhnout ppt "Závěrečné boje II. světové války (1944 – 45)"

Podobné prezentace


Reklamy Google