Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách"— Transkript prezentace:

1 Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
Petr Turek

2 V roce 1943 se dostalo nacistické Německo pod velký vojenský tlak
V roce 1943 se dostalo nacistické Německo pod velký vojenský tlak. Po debaklu u Stalingradu či náletech tisíců bombardérů zůstávalo stále hrozivou vojenskou silou. Goebbels vyhlásil totální válku, protože totální válka je nejkratší válka. Německý průmysl a hospodářství okupovaných zemí se začaly orientovat stále více na válečnou výrobu.

3 Situace před bitvou na východní frontě
Bleskový postup Němců v roce 1941 byl zastaven až na předměstích Moskvy. Zimní protiofenzíva Rudé armády zatlačila frontové linie o mnoho desítek kilometrů zpět. Na jaře 1942 byl hlavní německý nápor veden na jihu a jeho cílem byla kavkazská ropná pole. Tato operace nedosáhla předpokládaných cílů a skončila neúspěšným obléháním Stalingradu, kde byla navíc 6. armáda generála Pauluse obklíčena a zničena.

4 Zhroucení celé východní fronty po ofenzívě Rudé armády v lednu a únoru roku 1943 zabránil generál Manstein brilantní protiofenzívou, při které napadl málo kryté křídlo rychle postupujícího Vatutinova Jihozápadního frontu a dokázal tak znovu dobýt pro Němce Charkov (před válkou třetí největší město SSSR). Takto dynamicky vytvořená nová linie fronty obsahovala Sověty kontrolovaný výběžek o rozloze cca. 160 x 160 km, v jehož centru leželo město Kursk. A právě Kursk se měl stát cílem německé ofenzivy v létě 1943.

5 Plány Němců : Úderem ze severu i z jihu by bylo možno utvořit rozsáhlou kapsu, ve které by mohly být obklíčené jednotky naprosto zničeny. Nasazení nově vyráběné typy tanků Tiger I a Panter Skupina armád Střed (W. Model) a skupina armád Jih (E. Manstein) zaútočí na „krk“ Kurského oblouku ve směru kousek na východ od města Kursk, odříznou město i celý oblouk a sovětské jednotky zde se nacházející

6 Definitivní podoba německých plánů na likvidaci Kurského oblouku

7 Německá armáda: 900,000 mužů 2,700 tanků a samohybných děl ( z toho 200 nejmodernějších tanků Panther, 90 těžkých tanků Tiger I) 1,800 letadel Luftwaffe

8 Německá tanková výzbroj:
Tiger

9 Německá tanková výzbroj:
Panter

10 Německá tanková výzbroj:
stíhačů tanků Ferdinand (později zvaný Elefant )

11 Německá tanková výzbroj:
Stug III

12 Plány Rusů Sovětské velení bylo velmi podrobně informováno o německý přípravách díky švýcarskému agentovi Generál Žukov se rozhodl Němce vyčerpat při jejich útoku na dobře připravenou hlubokou ruskou obranu a pak teprve začít rozsáhlou ofenzívu.

13 Ruská armáda: 1,300,000 ruských vojáků 3,600 tanků více než 20,000 děl
2,650 letadel Položeno bylo více než 500 tisíc min 300 tisíc civilistů vykopalo ručně okolo 5200 kilometrů zákopů

14 Ruská tanková výzbroj:

15 Ruská tanková výzbroj:
KV 1

16 Začátek bitvy

17 Bitva 5. července 1943 (4:30) byl zahájen Německý útok
6. června začalo být skupině armád Střed zřejmé, že asi nebude schopna splnit své úkoly. Skupina armád Jih zatím slibně pokračovala, ale její zpoždění rostlo a nepřítel začal proti ní nasazovat zálohy

18 Bitva 12. července vydal Hitler rozkaz povolující nasazení pěších záloh, Rudá armáda zahájila protiúder. 14. července po silném tlaku Rudé armády Hitler ukončil operaci Citadela.

19 Následky bitvy Německá strana už nikdy neměla získat výraznou strategickou iniciativu na žádné části evropského bojiště a poměr sil mezi ní a Spojenci se stále výrazněji měnil v její neprospěch.


Stáhnout ppt "Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách"

Podobné prezentace


Reklamy Google