Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biatlon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biatlon."— Transkript prezentace:

1 Biatlon

2 Co je to biatlon? Biatlon je zimní sport, kombinující běh na lyžích a střelbu z malorážné pušky.

3 Historie biatlonu Počátky biatlonu sahají do středověku, kdy se však jednalo spíše o přežití, než o sportovní vyžití, jako je tomu nyní. Již před 5000 lety se v horských oblastech řeckých, římských a čínských provinciích lovilo za pomocí lyží a zbraně. Nic tak již nebránilo uspořádání prvního Mistrovství světa roku 1958 v Saalfeldenu (AUT), kterého se však zúčastnilo pouze 25 sportovců ze 7 zemí. Vzdálenost 20 km na lyžích byl doplněna střelbou z „velkorážky“ na papírové terče. I přes malou účast na MS se biatlon stával stále více oblíbeným, což podkládá zařazení do olympijského programu her v Squaw Valley (USA), kde se opět jelo 20 km. Od této chvíle se biatlon stále rozvíjel a z programu olympijských her již nevypadl. Biatlon se stále více stával atraktivnější pro oko diváka, čemuž přispívalo neustálé zmenšování terčů a přidávání atraktivnějších závodů (hromadný závod, stíhací závod…) do programu olympijských her a mistrovství světa. A když v roce 1992 byl na program olympijských her zařazen i závod žen (první mezinárodní závod žen byl uspořádán v roce 1981 v Jáchymově) a bruslařský styl v běhu na lyžích přinesl do závodů rychlost, nic nebránilo tomu, aby především televizní přenosy zpopularizovaly tento sport až do současné doby. Biatlon není součástí klasického lyžování (přestože z klasického lyžování vychází) a proto také není součástí mistrovství světa v klasickém lyžování. Má vlastní mistrovství světa v biatlonu, které probíhá nezávisle na mistrovství světa v klasickém lyžování.

4 Disciplíny:

5 Vytrvalostní (individuální) závod Závod s hromadným startem
Sprint Stíhací závod Vytrvalostní (individuální) závod Závod s hromadným startem Ženská štafeta Mužská štafeta Smíšená štafeta Pozn. Zkouší se teď soutěž dvojic (muž a žena), ale tento závod není zatím zahrnut do světových pohárů.

6 sprint Na mistrovství světa od 1974, na olympijských hrách od 1980 pro muže a od 1984 na mistrovství světa a 1992 na olympijských hrách pro ženy Muži jedou 10 km, ženy 7,5 km, přičemž opět startují v intervalech 30 sekund. Jedou se 3 okruhy, přičemž se střílí pouze jednou v leže a jednou ve stoje. Za každou netrefenou ránu je nutné proběhnout navíc jedno trestné kolo o délce 150 metrů Poznámka:výsledek závodu má vliv na pořadí ve stíhacím závodu – viz další stránka.

7 Pozn. L, L, S, S, - znamená střelba v leže (L) a střelba ve stoje (S)
Stíhací závod Na mistrovství světa od 1997, olympijské hry od 2002 pro muže i ženy. Muži jedou 12,5 km, ženy 10 km, přičemž startují tzv. G. metodou – startují v pořadí daném výsledkovou listinou předchozího závodu s takovou časovou ztrátou na prvního, jakou dojeli v předchozím závodě v případě, že byl předchozím závodem sprint nebo závod s hromadným startem. Pokud byl předchozím závodem vytrvalostní závod, pak je časový odstup poloviční.V pěti okruzích se střílí L, L, S, S, Za každou netrefenou ránu je nutné proběhnou navíc jedno trestné kolo o délce 150 metrů. Pozn. L, L, S, S, - znamená střelba v leže (L) a střelba ve stoje (S)

8 Vytrvalostní (individuální) závod
Jde o závod s největší tradicí, na mistrovství světa se koná od 1958 a na olympijských hrách od roku 1960 (respektive na 1984 MS a OH 1992 pro ženy) Muži jedou 20 km, ženy 15 km, přičemž startují v třicetisekundových intervalech. Jede se 5 okruhů, přičemž se střílí L, S, L, S Za netrefenou ránu je přirážka 1 min, která se přičte k výslednému běžeckému času.

9 štafety

10 Ženská biatlonová štafeta
od roku 1984 na mistrovství světa a 1992 na olympijských hrách pro ženy. Každou zemi reprezentuje jedna čtyřčlenná ženská štafeta. Ženy běží 6 km, 3 okruhy, při nichž střílí L, S Pokud závodník netrefí všech pět terčů, má k disposici 3 náhradní náboje, které musí po jednom dobít. Až pokud netrefí ani po dobití, jede navíc tolik trestných kol o délce 150 metrů, kolik netrefil terčů.

11 Mužská biatlonová štafeta
Od roku 1958 na mistrovství světa, od 1968 na olympijských hrách. Každou zemi reprezentuje jedna čtyřčlenná štafeta Jeden muž běží 7,5 km, 3 okruhy, při nichž střílí L, S. Pokud závodnice netrefí všech pět terčů, má k disposici 3 náhradní náboje, které musí po jednom dobít. Až pokud netrefí ani po dobití, jede navíc tolik trestných kol o délce 150 metrů, kolik netrefil terčů.

12 Smíšená biatlonová štafeta
Biatlonová smíšená štafeta je novinka v biatlonu. Na olympiádě v Soči se představila poprvé. Ve Vancecouru byla jen mužská a ženská štafeta, ale smíšená ne. Jedná se o to že jedou dva muži a dvě ženy. Ženy běží 6 km a mají dvě střelby. Muži jedou 7,5 km a mají taky dvě střelby. Smíšená štafeta jede vždy v pořadí žena, muž, žena, muž.

13 Biatlonové dvojice Zatím je to závod na ukázku. Jako v klasickém lyžování je lyžování dvojic, ale tady běží vždy muž se ženou. Uvidíme třeba se příští zimní olympiády zúčastní závod biatlonových dvojic.

14 Naši známí biatlonisté…
Mezi naše nejlepší biatlonisty a biatlonistky patří: Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Veronika Vítková, Jaroslav Soukup, Eva Puskarčiková, Michal Krčmář, Jitka Landová, Vít Jánov, Lea Johandessová anebo Michal Šlesingr.

15 Olympijské hry Soči 2014 Na olympijských hrách v Soči jsme získali 8 medailí celkem. Z toho 5 medailí z biatlonu. To bylo poprvé co jsme dostali medaile z biatlonu na olympijských hrách. Postarali se nám o ně: O první bronzovou se nám postaral Jaroslav Soukup O druhou stříbrnou se nám postaral Ondřej Moravec O třetí stříbrnou se nám postarala Gabriela Soukalová O čtvrtou bronzovou se nám postaral Ondřej Moravec O pátou stříbrnou se nám postarala smíšená štafeta ve složení: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec


Stáhnout ppt "Biatlon."

Podobné prezentace


Reklamy Google