Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kola pro Afriku obecně prospěšná společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kola pro Afriku obecně prospěšná společnost"— Transkript prezentace:

1 Kola pro Afriku obecně prospěšná společnost

2 Darované jízdní kolo Umožníme tak dětem cestu ke vzdělaní.
Zmenšeme dětem v Africe vzdálenost do školy darováním jízdního kola. Umožníme tak dětem cestu ke vzdělaní. Darované kolo může změnit život dítěte …

3 Význam jízdního kola v africké zemi
„Tam, kde selhal vládní program, uspěla se svým projektem Kola pro Afriku anglická organizace Jole Rider“ Ministr školství Gambie Infrastruktura v Gambii, silnice a jejich stav – často sjízdné jen na kole nebo schůdné pěšky. Vzdálenosti od dění – město, vesnice, škola, zdravotnictví, zemědělství, voda … Kolo je nezastupitelné v dosažení důležitých zdrojů k životu na africkém kontinentě. Motivace dětí – dítě obdarované kolem je ve škole včas + dítě je zároveň pozitivně motivováno k dobrým výsledkům.

4 Zapojení v České republice
darování použitého jízdního kola, nejlépe funkčního horského nebo jiného širokoplášťového kola, různé velikosti; darování nových nebo opotřebovaných stále funkčních náhradních dílů k opravám kol; darování nového – použitého nářadí k opravám kol; dobrovolnický program – pomoc při výběru kol (např. zapojení škol, farností); poskytnutí vhodných prostor pro sběr darovaných kol a pro charitativní obchody, vznik lokálních skupin po celé ČR pro sběr kol; dobrovolnický program – zapojení dobrovolníků v charitativním obchodě, který bude hlavním finančním zdrojem projektu Kola pro Afriku.

5 Pomoc v Africe rozdělení darovaných jízdních kol do místních škol;
dodání darovaných náhradních dílů a nářadí do místních škol; podpora vzniku komunitních servisních dílen; výuka tréninkového programu pro místní servisní techniky, učitele a studenty (v tom spatřujeme udržitelnost programu); spolupráce s místními komunitami v souvislosti s distribuováním kol a zajištěním výukového programu;

6 Jole Rider UK, Bicycles for Humanity
Projekt organizace Kola pro Afriku, o.p.s. navazuje tematicky na dlouholeté úspěšné projekty společnosti Jole Rider Velká Británie a hnutí Bicycles for Humanity Jole Rider Velká Británie posílá kola do Gambie od roku Dosud se podařilo doručit dárek mnoha dětem v Gambii, dárek v podobě jízdních kol. Bicycles for Humanity je hnutí, které začalo v roce 2005 v Kanadě a dosud poslalo skrze 23 poboček v Kanadě, USA, Mexiku, Australii a Holandsku přes 50 000 jízdních kol do několika afrických zemí (Namibie, Jižní Afrika, Malawi, Zambie, Sierra Leone, Keňa a Uganda). Darované jízdní kolo pomáhá nejen dětem dostat se snáze do škol, ale také přibližuje lidi k pitné vodě, k jídlu, k péči a ke zdravotnictví. Kolo se tak v Africe stává nezastupitelným prostředkem k životně důležitým zdrojům.

7 Kolo v České republice Jízdní kolo je oblíbeným prostředkem lidí v české společnosti. Téměř všichni víme, jaké je zažít svobodu z pohybu na kole. Stačí šlápnout a vzdálenosti jsou najednou malé. Pro děti, které na kole začínají, je to začátek velkého objevování světa... V průběhu času přesedáme na větší a lepší kola a stále objevujeme, kam až můžeme... Zkusme se připojit k projektu darování kol, k projektu podpory mobility v africkém světě, k projektu, který umožní lidem cestu ke vzdělání, cestu k životu, cestu ke svobodě. Zkusme si zažít ještě jednu nepoznanou radost v souvislosti s jízdním kolem a tou je radost z darování nepotřebného kola, které bude nositelem té vaší radosti a které přinese velkou změnu obdarovanému člověku v daleké - blízké Africe.

8 Dobrovolnický program projektu Kola pro Afriku
Spolupráce s městem, farnostmi, právnickými osobami, školami, veřejností, … město (poskytnutí prostor pro „charity shop“, poskytnutí skladovacích prostor pro darovaná kola a darované věci pro charitativní obchod, „town link“) firmy, soukromé osoby (dle možností poskytnutí prostor pro skladování kol, nebo prostor pro charitativní obchod) farnosti, kostely (výběr jízdních kol, spolupráce podobně jako v anglickém Malmesbury, nebo v kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu) školy, studenti (dobrovolnický program pro studenty – pomoc s koly, širší zapojení v NGO, „school link“) veřejnost (prodej v charitativním obchodě, pomoc s koly – třídění, naložení) bike shops (zapojení prodejců jízdních kol – výběr použitých kol, slevy donátorům jízdních kol při koupi nových kol, náhradní díly, nářadí) vznik lokálních skupin po celé ČR po sběr kol, vznik centrálních skladů k soustředění darovaných kol a k práci na přípravě pro transport do Afriky (zapojení dobrovolníků, nezaměstnaných, probační a vězeňské služby)

9 Fundraising úmysl zřídit charitativní obchody ve „sběrných městech“ (Ostrava, Olomouc, Zlín, Kroměříž, ...); zřízení charitativních obchodů závisí na vhodných prostorách – žádáme ty, kteří mohou takové prodejní prostory poskytnout, aby se nám ozvali.

10 „Everyone must work to live, but the purpose of life is to serve and show compassion and the will to help others. Only then have we ourselves become true human beings.“ „Každý musí pracovat, aby žil, ale smysl života je ve schopnosti sloužit a projevit soucit a vůli pomoci druhým. V té chvíli se stáváme skutečnými lidskými bytostmi.“ Albert Schweitzer

11 Kontakt Kola pro Afriku, obecně prospěšná společnost
Roman Posolda – ředitel společnosti +420 605 418 456 Roman Posolda vystudoval sociálně pedagogickou školu v Kroměříži, po cestách světem také sociální a kulturní antropologii na ZČU v Plzni. Pracoval s dětmi různě znevýhodněnými v pedagogických centrech, také se věnoval preventivním programům sociálně negativních jevů. 6 let pracoval v Anglii ve speciální waldorfské škole pro postižené děti a mladé dospělé. Zde se také věnoval dobrovolnickým projektům, mimo jiné ve společnosti Jole Rider. S manželkou Olgou mají tři malé děti. Richard Gazda – předseda správní rady společnosti Kola pro Afriku, zakladatel charitativního obchodu „Žebřík“ v Ostravě Richard je také zakladatel denního stacionáře „Žebřík“ pro postižené mladé dospělé v Ostravě. Dobrovolnictví je každodenní součástí a smyslem Richardova života.

12 Kola pro Afriku obecně prospěšná společnost
obrazová příloha

13 Skladovací prostory pro darovaná kola organizace Jole Rider hangár z II. světové války poblíž města Malmesbury

14 Skladovací prostor pro darovaná kola organizace Jole Rider, Gunjur - Gambia

15 Studenti v Gambii, kteří dostali darovaná kola pro cestu do školy

16 Mnoho dětí chodí do školy pěšky dlouhé vzdálenosti

17 Některé děti v Gambii se dostanou do školy pěšky, jiné na kole

18 Budoucnost dívek v Gambii, které mohou do školy je výrazně jiná něž u dívek, které do školy nemohou.

19 Kolo je pomocník i při přepravě dřeva na vaření

20 Každodenní povinnost pro ženy a děti – nanosit dostatek vody

21 Vodu lze nanosit – navozit jakýmkoliv způsobem

22 Kolo je při dopravě vody velký pomocník

23 Jak jen v tomto místě založit cyklo opravnu???

24 Není to nakonec až tak těžké, díky dobré vůli všude v okolí …

25 Krása Gambie spočívá také ve spoustě nadšených a usměvavých dětech

26 Každodenní práce pro děti – vytahat spoustu vody z hluboké studny
Každodenní práce pro děti – vytahat spoustu vody z hluboké studny. Na vaření, praní, umývání …

27 Děti se s radostí starají o své školní uniformy.

28 Charitativní obchod ve městě Nailsworth (Anglie)
Charitativní obchod ve městě Nailsworth (Anglie). Dobrá inspirace pro Českou republiku, k finanční podpoře společnosti Kola pro Afriku, o.p.s.

29 Charitativní obchod „Žebřík“ v Ostravě
Charitativní obchod „Žebřík“ v Ostravě. Finanční opora projektu výstavby stacionáře pro postižené děti v Ostravě Nové Vsi

30 Společnost Kola pro Afriku, o.p.s. děkuje za pozornost a zájem.
Pokud Vás prezentace a myšlenka projektu zaujala a chtěli byste se připojit, budeme rádi. Společně můžeme dojít dál, společně můžeme přinést pozitivní změnu dětem v Africe


Stáhnout ppt "Kola pro Afriku obecně prospěšná společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google