Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuÚkony vyplývající z plodnosti Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 3. ročník AnotaceZjišťování březosti, vyšetření zvířat Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaEstrus, progesteron Datum26.11.2013

2 Úkony vyplývající z plodnosti Březost a reprodukce je cílem každého chovatelského úsilí, aby bylo dosaženo porodu musí chovatel neustále kontrolovat správný průběh březosti a připravit zvíře i sebe na porod.

3 Hospodářská zvířata se mohou rozmnožovat, když pohlavně dospějí=>pohlavní ústrojí je vyvinuto a začne produkovat zralé pohlavní buňky. Objevují se pohlavní reflexy; u samic se pravidelně objevuje říje. Říje => Vnější projev ovulace, projevuje se celý rok. Přichází asi 21.den měsíce a jejím znakem je neklidnost zvířete, zvíře naskakuje na ostatní zvířata, z pochvy vytéká čirý hlenovitý výtok, který nesmí v žádném případě obsahovat krev, hnis či být jinak zbarvený. To by znamenalo infekci, u které je nutno co nejdříve záhájit léčbu. Neléčení by mohlo vést až k neplodnosti zvířete. Léčba se provádí šumivými tabletami, které se zavedou do pochvy a infekci „vyšumí“. Hormon estrogen,tvořený vaječníky podporuje ovulaci.

4 Infekci zabraňují : kyselé prostředí v pochvě děložní krček panenská blána Máme 2 druhy neplodnosti : Neplodnost vrozená => Zvíře se už narodí s nějakou deformací dělohy či s chybějícím vaječníkem(zřídka). Neplodnost získaná => Vzniká např. zanedbáním léčby zánětu.

5

6 Jalovice je pohlavně dospělá v 6 – 12 měsících. Pohlavní dospělost ovlivňují hlavně plemenná příslušnost a výživa zvířat. Chovatelská dospělost => období, kdy při páření (inseminaci) nemá vliv na budoucí vývoj jedince. (Jalovice 380 Kg/18 měsíců) Tělesná dospělost => období, kdy se u zvířete ukončí tělesný vývin( kráva po 2. Laktaci) Inseminace neboli umělé oplodnění,je přenos spermií do samičích genitálií. Mezi největší výhody inseminace patří značná finanční úspora. Podstatné je také omezení zdravotních rizik. Mezi další výhody patří využití nejlepších plemeníků jako předpoklad rychlého zkvalitnění stáda. Inseminace také vylučuje možnost přenosu pohlavních nemocí zvířat.

7 Oplození => vajíčko, které se uvolnilo po prasknutí Graafova folikulu vklouzne do vejcovodu a putuje jím do dělohy. Velký počet spermií(vniknou může pouze 1 spermie) obklopí vajíčko a působí na obal vajíčka a rozpouštějí ho. Po spojení spermie s vajíčkem splynou jádra obou pohlavních buněk a vznikne nová odlišná buňka zygota-morula-blastula-gastrula. Poté vzniká embryo a dále samotný plod. Délka březosti u skotu je 285-287 dní. Pokud se vajíčko se spermiemi nesetká, zaniká a je vyplaveno. Březost První známka březosti je vynechání říje po 21 dnech Vyšetření krve kde převládá progesteron Ve 42 dni zjistí veterinář plodové obaly Ve 3. měsíci se zapisuje do karty

8 Porod neboli otelení=> Fáze porodu : Stádium přípravné :Kráva je neklidná a nepřijímá krmivo, výrazně se jí propadne břicho a uvolní se pánevní vazy,které jsou na pohmat měkké, kořen ocasu je pohyblivý, u kořene ocasu vznikají "prohlubně", jsou zřetelné změny na mléčné žláze – zvětšování objemu, možné je i odkapávání mleziva, překrvení stydkých pysků, výtok čiré zátky děložního krčku, který je sklovitý, řidší a zhruba o tloušťce prstu. Stádium otevírací: Toto stádium trvá 6 až 12 hodin, plod zaujímá v této fázi svou polohu a postavení, jsou zřetelné první kontrakce dělohy a břišního lisu, do děložního krčku se dostávají plodové obaly, kráva je neklidná, přešlapuje, vstává, často močí a kálí. Konec této fáze nastane, pokud prasknou plodové obaly. Nejdříve praská alantoidový vak (řídká, jemně zakalená tekutina, v množství 5 až 12 litrů), potom vak amniový (tekutina bělavé barvy v množství 1 až 4 litry).

9 Stádium vypuzovací: Trvá 2 až 6 hodin, kontrakce jsou intenzivnější a silnější, samice výrazně tlačí a snaží se vypudit tele. V tomto stádiu buď rodící samice stojí nebo leží a obvykle sténá, zejména v době kdy tele prochází poševní předsíní a vulvou. U prvotelek trvá tato fáze déle než u starších krav. V případě dvojčat dochází k vypuzení druhého plodu za 30 minut až hodinu po vypuzení prvního telete, někdy i dříve. Stádium poporodní: Trvá 3 až 8 hodin, po porození telete dochází k odchodu plodových obalů ( placenty). Odchod placenty u krávy musí být vždy samovolný. Po porodu a odchodu placenty dochází k fyziologické involuci (obnově) dělohy. Ošetření mláděte po porodu Odstraníme popřípadě odsajeme hlen z dutiny ústní. Dále je nutné rozdýchání, v případě dechu zátavy dechu je naprosto nezbytné. Vytřeme tele do sucha; tento proces má pozitivní vliv na zvýšení průtoku krve. Ošetříme pupek v desinfekci. Zajistíme včasné napojení telete. Tele opatříme ušní známkou a přesuneme do individuálního boxu.

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. Zdroj obrázku: ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google