Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilStanislava Benešová
1
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství
2
Priority Ministerstva zemědělství Dlouhodobá strategická vize rozvoje agrárního sektoru. Postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti v základních komoditách, které lze v ČR produkovat, a tím vytvořit nová pracovní místa na venkově. Rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci EU. V oblasti národních dotací udělat maximum pro narovnání podmínek českým zemědělcům a potravinářům v rámci EU. Přísná kontrola nezávadnosti potravin - bezpečné a kvalitní potraviny. Podpora kvalitních domácích výrobců a producentů a zpracování základních zemědělských komodit - využití dotačních programů SZP a PGRLF. Důraz na pěstování ovoce, zeleniny a obnovu živočišné výroby. Nová úloha Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny Úřad pro potraviny byl zřízen příkazem ministra k 1. dubnu 2004. Cílem bylo zastřešit celou problematiku potravinářství na úrovni státního orgánu v návaznosti na vstup ČR do EU.
3
Připravovaná novela zákona o potravinách V současné době je v legislativním procesu další novela zákona o potravinách. Hlavním cílem návrhu zákona je primárně transpozice tabákové směrnice (účinnost 20. 5. 2106). Nad rámec transpozice tabákové směrnice byla v zákoně o potravinách identifikována některá dílčí ustanovení týkající se potravin, která jsou předmětem novelizace: –Stanovení regulatorního rámce pro dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“. –Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. –Vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl.
4
Česká potravina Jasné legislativní vymezení pojmů „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů s podobným významem „česká potravina“ a odkazy s podobným významem (např. vlajka, znak, mapky) a) 100 % složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny (surovin – např. ovoce, zelenina, maso) a mléka pochází z ČR a všechny fáze výroby na území ČR b) součet hmotnosti složek pocházejících z ČR tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny (např. složené potraviny – masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské výrobky) a všechny fáze výroby na území ČR. „vyrobeno v České republice“ a slova s podobným významem Všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR. Podmínky budou muset splňovat pouze subjekty, které se dobrovolně rozhodnou tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny. Možné použití při medializaci podpory výroby, prodeje a spotřeby českých potravin: jasně definováno, co je „česká potravina“ – apel na obchodníky, zvýšení podílu českých potravin v tržní síti.
5
Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci MZe a MZd Cílem úpravy kompetencí dozorových orgánů MZe a MZd je zjednodušení a zefektivnění výkonu úřední kontroly v oblasti maloobchodu tak, že kontrola potravin jako celek, kromě stanovených konkrétních výjimek (školská, sociální a zdravotní zařízení), by prakticky spadala do kompetence Ministerstva zemědělství. Cílem úpravy kompetencí při výkonu dozoru mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou je maximálně sjednotit dozor v oblasti maloobchodu pod jeden dozorový orgán, tj. Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí s tím, že Státní veterinární správa bude působit jako specializovaný orgán v otázkách veterinární péče a kontroly výroby potravin živočišného původu včetně zvěřiny.
6
Distribuce potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací Cílem novely zákona o potravinách je vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl. Potraviny, které by mohly spadat do uvedeného režimu, jsou například potraviny s deformovanými obaly, potraviny nesplňující dílčí kvalitativní požadavky vymezené právními předpisy nebo potraviny nesplňující požadavek na minimální velikost písma povinných informací na obale potraviny apod.
7
Falšování potravin Počet případů roste: nahrazování kvalitních surovin méně kvalitními a v některých případech nekvalitními náhražkami. Hlavní příčina: tlak na cenu, poptávka lidí ovlivňovaná ekonomickou situací. Nejčastější případy falšování: víno (syntetický glycerol, nadlimitní ethanol z přidaného cukru, voda, barviva), lihoviny (denaturační činidla, botanický původ lihu), med (mj. barvivo sulfitový karamel, přídavek cukrů nebo cukerných sirupů), džem (nedodržení deklarovaného obsahu ovoce, nedodržení legislativně stanoveného obsahu ovoce) a ryby (mj. nedeklarovaný obsah přidané vody).
8
Závěr Posílení informovanosti a ochrany konečného spotřebitele Posílení domácích výrobků a výrobců Podpora kvalitních a českých potravin Zvýšení podílu českých potravin v tržní síti Podpora regionálních výrobců a producentů potravin a zemědělské produkce
9
Děkuji za pozornost Ministerstvo zemědělství www.eagri.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.