Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Rozdělení vepřového masa
Adéla Tomišová
2
Původ masa Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících. Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená. Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.
3
Rozdělení masa 1. Prasečí hlava 2. Lalok 3. Hřbetní sádlo 4. Krkovička 5. Plecko 6. Pečeně 7. Kotleta 8. Panenská svíčková 9. Žebra 10. Bůček 11. Přední kýta 12. Zadní kýta (horní šál, dolní šál a ořech) 13. Kolínko 14. Nožička 15. Ocásek
4
Zbojnická krkovice Cena za 1 kg krkovice SK je 99 Kč
Cena za 1 kg krkovice BK je 120 Kč
5
Vepřové na paprice Cena vepřové pečeně BK je za 1 kg 125 Kč
6
Rožmberská zámecká roláda
Cena vepřové kýty BK je 1 kg za 76 Kč
7
Bravčové koleno Cena vepřového kolena za kus je 64 kč
8
Hamburská vepřová kýta
Cena 1 kg vepřové kýty je 105 Kč
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.