Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_471 31.10.2012 Ročník: 3.
Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko Jméno autora: Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí se základními informacemi o vinařství v Maďarsku, na Slovensku.
2
Slovensko
3
Základní informace : Historie je podobná jako u nás
Rozloha ha Produkce – hl ……..80% bílá vína BO : RV, VZ, MT MO : FR, SV 6 vinohradských oblastí : Malokarpatská, Južnoslovenská, Nitrianská, Stredoslovenská Východoslovenská, Tokajská
4
Označení jakosti vín : Víno bez zemepisného označenia
Víno se zemepisným označením Víno z chráněným označením povodu D.S.C. – Districtus Slovkia Controllatus Akostná vína s prívlastkom : Kabinetné víno °NM Neskorý sber °NM Výber z hrozna °NM Bobulový výber °NM Hrozienkový výber °NM Cibébový výber °NM Laďové víno °NM Slámové víno °NM
5
Dělení podle zbytkového cukru (podle chuti)
Tichá vína : Suché g/l Polosuché – 12g/l Polosladké 12 – 45g/l Sladké nad 45g/l Šumivá vína : Brut – 15g/l Extra Dry – 22g/l Sec – 35g/l Demi sec – 50 g/l Doux nad 50g/l
6
Tokajská oblast - nejmenší oblast Slovenska
- základní odrůdy–Furmint,Lipovina,Muškát žlutý - další odrůdy – Zeta(FurmintxBuviérův hrozen)Tarcal (Lipovina x B.H.) Dělení tok.vín : akostné víno z Tokajské oblasti Tokajské odrodové víno Tokajské samorodné – suché a sladké (z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis) Tokaji Aszú – tokajský výběr – 3 putňový do 60g/ putňový do 90g/l 5 putňový do 120g/l 6 putňový do 150g/l Esencia nad 450g/l Furmint
8
Speciality tokajských vín
Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu Tokajský forditáš – vyrobené…….na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu
9
Maďarsko
10
Základní informace: Celková rozloha : 69 000 ha vinic
Produkce : produkce až 5 mil. hl vína Odrůdy : BO – Furmint,Irsai Oliver, Harslevelu,Tramini,Muskotály MO – Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos (Frankovka), Zweigelt, CS, CF, 22 vinařských oblastí (regionů)
11
Region PUSZTA = ALFOD Je nejmladší oblastí s největší souvislou
rozlohou vinohradů Je zde pískové podloží Kraj se vyznačuje velmi horkými letními měsíci a hodně studenými zimami……….až – 60 °C Vyrábí se zde ¾ produkce vína
12
Region ÉGER Pěstují se zde především modré odrůdy
EGRI BIKAVÉR – Býčí krev = cuvée odrůd Kékfrankos, CS a ME je to mladé víno se silnou tříslovinou a černočervenou barvou. Jméno dostalo v 16.století, kdy obránci pevnosti Éger se před bitvou posilnili právě tímto vínem a měli z toho červené vousy. Turkové se lekli, protože si mysleli, že pili krev mladých býčků. KADARKA – suché silné víno s plnou tříslovinou, na našem trhu se objevuje i sladká silná forma.
13
Egri Bikaver
15
Region Tokaj Nejstarší region v zemi, 700 km vzdálený od Prahy, rozloha je 5500 ha Je zde sopečná půda – vznikají zde světově proslulá bílá suchá i sladká vína - Tokajská vína. Rozmach je zaznamenám koncem 15.století, je to víno králů a císařů a je proslulejší než sladké francouzské víno Sauternes. Toto víno je oslavováno i v maďarské hymně. Základní odrůdy jsou Furmint, Harslevely a Zeta.
16
Region Tokaj
18
Dělení vín v Maďarsku: Asztali bor – stolní víno
Minesegi bor – kvalitní víno Borkulonlegessege szlogazdasagának – kvalitní víno z určité oblasti Tokajské jakostní Tokajské samorodné - z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis Tokaji Aszú – tokajský výběr Tokajská vína - Száros – suché - Édes – sladké - Aszú 3 puttonyos do 60g/l - Aszú 4 puttonyos do 90g/l - Aszú 5 puttonyos do 120g/l - Aszú 6 puttonyos do 150g/l - Aszú Essencia (cca 8 puttonyos) nad 450g/l Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu Tokajský forditáš – vyrobené...na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu
19
Výroba tokajského vína:
Tokajské Aszú se vyrábí unikátním dvoustupňovým procesem z bobulí napadených ušlechtilou plísní způsobující ve slupce mikroskopické prasklinky, kterými se pak z bobulí odpařuje voda, až v nich zůstane pouze koncentrovaná šťáva. Tato ušlechtilá plíseň se nedostavuje automaticky každý rok, pouze dva až třikrát za deset let. Scvrklé bobule se ručně sbírají přímo z visících hroznů ve vinohradu v rozmezí přibližně jednoho měsíce a dávají se do kádě, kde se lisováním mění na sladkou pastu. V přesně odměřeném množství - takzvané putýnce (puttynos, obsah 20 kg) se pak pasta přidává do sudu o objemu 136 litrů se základním vínem, v poměru putýnek na sud, kde zraje po dobu minimálně tří let.
20
Úkoly: 1/ Kolik vinařských oblastí má Slovensko? 2/ Jaké je dělení slovenských vín podle zbytkového cukru? (chuti) 3/ Jaká je rozloha vinic na Slovensku? 4/ Jaká vína se na Slovensku především pěstují? 5/ Mají na Slovensku taky Ledové a Slámové víno? 6/ Existuje 7 a 8 putňové tokajské? 7/ Vyrábí na Slovensku taky Tokajské víno? 8/ Vyjmenuj nejznámější maďarské regiony a čím jsou známé? 9/ Co je Egri Bikaver? A proč má označeníBýčí krev? 10/ Od kterého století je známé a uznávané ve světě Tokajské víno?
21
Zdroje: Vlastní zdroje autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.