Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEmilie Kučerová
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.07 Krycí rosolové omáčky Vytvořeno:1.9. 2013 Ověřeno: 30.9.2013 Třída:SUS2
2
OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky krycí rosolové, umělý a přírodní rosol - aspik Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy krycích rosolových omáček a s jejich použitím s přípravou umělého a přírodního rosolu.
3
KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Používáme je: ve studené kuchyni k přelévání, krytí, potahování a leštění pokrmů dáváme je na pokrmy řádně vychlazené aby omáčka ztuhla, přidáme do ní vývar s rosolovitou schopností jemnosti dosáhneme cezením přes ubrousek
4
KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Na krycí rosolové omáčky používáme: přírodní nebo umělý rosol Přírodní rosol: je vývar z telecích a vepřových nožiček a kůží + zeleniny + koření + soli má být čirý – čistí se bílkem náročná příprava
5
KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Použití přírodního rosolu: pokud je vývar z masa ryb, drůbeže nebo zvěřiny – tyto nemají rosolovací schopnost =) vývar v chladu neztuhne proto k nim přidáváme želatinu Želatina = surovina s vysokou rosolovací schopností – vývar pak ztuhne
6
KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Umělý rosol – aspik: připravíme z vývaru zeleniny, ryb, drůbeže + soli + koření + cukru + octa + želatiny Želatinu – sypkou či plátkovou necháme nabobtnat ve studené vodě: 1 l vody = 60 – 80 g želatiny rozmícháme ve vývaru, zahřejeme, procedíme
7
KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Vývar na přípravu rosolu použijeme podle druhu zalévané potraviny: na pokrm z ryb použijeme vývar z ryb na pokrmy z drůbeže vývar drůbeží pokrmy, které chceme přelévat, musí být dobře vychlazené Krycí omáčky připravujeme v několika barvách: bílé, žluté, hnědé
8
OPAKOVÁNÍ Napiš suroviny na přírodní rosol. Telecí a vepřové nožičky a kůže, zelenina, koření, sůl. Suroviny na umělý rosol - aspik. Vývar ze zeleniny, ryb, drůbeže a koření, sůl, cukr, ocet, želatina. Co je to želatina? Je to surovina s vysokou rosolovací schopností.
9
Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN 80-7320-016-3. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.