Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 82
2
Šumivá vína a sekty
3
Šumivá vína Šumivé víno je víno s obsahem volného oxidu uhličitého (CO2). Na rozdíl od perlivého vína, kde obsah CO2 je uměle vytvořen sycení, je u šumivých vín obsah CO2 vytvořen speciální kvasnou cestou. Zdroj obrázku:
4
Šumivé víno K výrobě šumivých vín jsou vhodná kyselejší, přiměřeně alkoholická vína s vyšším obsahem extraktivních látek, které podporují jejich pěnění. Podle legislativy ČR (Zákon 321/2004 Sb.) se mohou šumivá vína následovně dělit: jakostní šumivé víno, jakostní šumivé víno stanovené oblasti, pěstitelský sekt, aromatické jakostní šumivé víno, aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti.
5
Typy šumivých vín podle obsahu cukru označené:
Ultra Brut – velmi suché, bez cukru Brut (extrasuché max. 15 g cukru na 1 litr), Sec (suché g cukru/1 l), Demi sec (polosuché g cukru na 1 litr), Demi doux (polosladké ) 50 – 80g cukru, Doux (sladké obsahují víc než 80 g cukru na l litr). Zdroj obrázku:
6
Označování šumivých vín
Šampaňské víno Název je chráněn ochrannou známkou. Šumivé víno se takto smí označovat splňuje-li tato kritéria: Víno vyrobeno pouze v oblasti Champagne ve Francii, Hrozny se sklízí výhradně ručně, Povoleny jsou pouze odrůdy Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonay, Používá se pouze mošt z prvního lisování. Zdroj obrázku:
7
Označování šumivých vín
Sekt Šumivé víno vyrobené obdobným způsobe jako šampaňské, ale podle mezinárodní dohody se tak nesmí nazývat, protože nepochází z oblasti Champagne ve Francii. Zdroj obrázku:
8
Označování šumivých vín
Cava sekt (Freixenet) Jsou špičková španělská vína, Po scelení se vína lahvují a zrají min. 9 měsíců Druhotné kvašení trvá min. 12 měsíců, v případě ročníkových sektů – min. 3 roky. Zdroj obrázku:
9
Použitá literatura MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.