Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Šlehaná hmota s rychlošlehacím přípravkem Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití hmoty s RP v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
2
Šlehaná hmota s Rychlošlehacím přípravkem
1.
3
Rychošlehací pasta Je emulgační látka, pastovité konzistence Používá se n šlehané hmoty, zmrzliny Světle mléčná barva vůně je nevýrazná nebo jen mírná po ethanolu Má vysoké šlehací vlastnosti Působí jako emulgátor Rychlá tvorba pevné a hladké pěny
4
Charakteristika hmoty
Výroba hmoty je rychlejší, doba šlehání se zkracuje ne 3-5 minut Umožňuje šlehání všech surovin dohromady, kromě tuku Není náročná na výrobu ( zvládne i nevyučený) Hmota se nemusí ihned dávat do pece, může stát až 2 hodiny
5
Korpusy mají prodlouženou čerstvost a vláčnost
Korpusy mají stejnorodé póry 2. 3.
6
Výrobní postup s RP Suroviny : cukr krupice, cukr vanilínový,mouka hladká, vejce, RP, citropasta, voda, kypřící prášek Vejce, vodu , cukr a RP smícháme v kotli a necháme chvíli stát vyšleháme Za pomalého chodu stroje přisypeme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem a šleháme 3-5 minut
7
Hmotu můžeme tvarovat ručně, ale i strojově, protože je stabilnější
Pečení : Nemusíme péci ihned, může stát ve vozech až 2 hodiny U této hmoty probíhá delší pečení, protože je hustší Teplota 180°C 4.
8
Opakovací otázky : 1. za kolik minut máme ušlehanou hmotu s RP ?
2. Jaké jsou výhody v používání RP ( 2 ) 3. Jaké jsou rozdíly mezi korpusem z nahřívané hmoty a hmoty s RP ? 4. Hmotu s RP můžeme tvarovat strojově ? a, ano b, ne
9
Správné odpovědi : 1. 5 – 7 min.
2. hmota je stabilnější, nemusí ihned do pece, všechny suroviny najednou 3. korpus s RP má stejnorodé póry, delší trvanlivost, pevnější 4. ano
10
Použité zdroje : Literatura :
BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. 2. 3. 4.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.