Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Vítám vás u 1. části prezentace projektu „GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU“.
2
Naše národní kuchyně
3
Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky
Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje
4
1. setkání Základní suroviny české kuchyně Polévky
Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje
5
2. setkání Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody
6
3. setkání Studená kuchyně Moučníky
7
4. setkání Nápoje
8
Suroviny české kuchyně
9
Ovoce Zelenina Brambory Obiloviny Luštěniny Houby Koření Mléko Vejce Maso Masné výrobky
10
Ovoce
11
Jádrové Jablka Hrušky
12
Peckové Třešně Švestky Meruňky
13
Lesní plody Jahody Borůvky Maliny Ostružiny Brusinky
14
Skořápkové Vlašské ořechy Lískové oříšky
15
Zelenina
16
Kořenová Mrkev Petržel Celer Křen
17
Košťálová Zelí Kapusta Květák Kedlubna
18
Listová Salát Špenát
19
Cibulová Cibule Pór Česnek
20
Brambory
21
Bramborová kaše Brambory naloupačku Bramborové placky Bramborák Lepenice Škubánky
22
Obiloviny
23
Krupicové nočky Krupicová kaše Lívance Palačinky
24
Luštěniny
25
Hrachová kaše Čočka nakyselo Kočičí svarba Kočičí tanec
26
Houby
27
Kyselo Kulajda Houbová smaženice Černý kuba
28
Koření
29
bazalka bobkový list dobromysl hřebíček kmín majoránka nové koření paprika pepř saturejka skořice tymián zázvor
30
Mléko
31
Vejce
32
Maso a masné výrobky
33
Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí
Znojemská hovězí pečeně Sekaná pečeně Zajíc na smetaně Kachna po staročesku Posvícenská husa Nadívané kuře Smažený kapr Tlačenka Jitrnice a jelítka Utopenci
34
Polévky
35
Bramborová polévka (Bramboračka) brambory kořenová zelenina houby voda
mrkev petržel celer houby voda
36
Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)
česnek sůl majoránka sádlo (máslo) jíška Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)
37
Česneková polévka (Česnekačka - oukrop) česnek starší chléb voda sůl
kmín sádlo (máslo)
38
Kulajda brambory houby voda kopr smetana sůl kmín hladká mouka vejce
ocet
39
Další polévky Zelná polévka (zelňačka) Dršťková polévka
Rybí polévka (vánoční) Čočková polévka Hrachová polévka Slepičí polévka Hovězí polévka Žebračka
40
Omáčky
41
Koprová omáčka kopr voda smetana sůl hladká mouka ocet, cukr
42
Rajčatová omáčka (Rajská omáčka) rajčatový protlak (rajská jablíčka)
voda cibule koření nové koření tymián bobkový list pepř
43
hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr
44
Křenová omáčka křen mléko hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr
45
Další omáčky Cibulová Česneková Hořčicová Houbová Šípková Znojemská
46
Přílohy
47
Brambory Vařené brambory Bramborová kaše Šťouchané brambory
Bramborový salát
48
Bramborová kaše brambory vařené mléko máslo sůl
49
Brambory šťouchané brambory vařené cibule máslo
50
Bramborový salát brambory vařené sladkokyselé okurky cibule sůl pepř
majonéza
51
Knedlíky Houskový knedlík Bramborový knedlík Karlovarský knedlík
52
Houskový knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl kypřící prášek
53
Bramborový knedlík po staročesku
brambory vařené hrubá mouka krupice vejce mléko máslo sůl
54
Karlovarský knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl máslo
55
Chlupatý knedlík brambory syrové hrubá mouka vejce sůl
56
Rýže
57
Luštěniny hrách čočka fazole
58
Použité prameny Fialová, J. A., Styblíková, K. Česká kuchyně. Praha: Artia 1987. Kolektiv autorů Velká česká kuchařka. Praha: Český literární klub 1992. Příručka hospodyněk na rok Praha: Železniční konsum 1939.
59
Internetové stránky - obrázky
kottas.beril.cz sochova.blog.denik.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.