Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU"— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Vítám vás u 1. části prezentace projektu „GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU“.

2 Naše národní kuchyně

3           Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky
Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje

4 1. setkání           Základní suroviny české kuchyně Polévky
Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje

5 2. setkání Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody

6 3. setkání Studená kuchyně Moučníky

7 4. setkání Nápoje

8 Suroviny české kuchyně

9 Ovoce Zelenina Brambory Obiloviny Luštěniny Houby Koření Mléko Vejce Maso Masné výrobky

10 Ovoce

11 Jádrové Jablka Hrušky

12 Peckové Třešně Švestky Meruňky

13 Lesní plody Jahody Borůvky Maliny Ostružiny Brusinky

14 Skořápkové Vlašské ořechy Lískové oříšky

15 Zelenina

16 Kořenová Mrkev Petržel Celer Křen

17 Košťálová Zelí Kapusta Květák Kedlubna

18 Listová Salát Špenát

19 Cibulová Cibule Pór Česnek

20 Brambory

21 Bramborová kaše Brambory naloupačku Bramborové placky Bramborák Lepenice Škubánky

22 Obiloviny

23 Krupicové nočky Krupicová kaše Lívance Palačinky

24 Luštěniny

25 Hrachová kaše Čočka nakyselo Kočičí svarba Kočičí tanec

26 Houby

27 Kyselo Kulajda Houbová smaženice Černý kuba

28 Koření

29 bazalka bobkový list dobromysl hřebíček kmín majoránka nové koření paprika pepř saturejka skořice tymián zázvor

30 Mléko

31 Vejce

32 Maso a masné výrobky

33 Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí
Znojemská hovězí pečeně Sekaná pečeně Zajíc na smetaně Kachna po staročesku Posvícenská husa Nadívané kuře Smažený kapr Tlačenka Jitrnice a jelítka Utopenci

34 Polévky

35 Bramborová polévka (Bramboračka) brambory kořenová zelenina houby voda
mrkev petržel celer houby voda

36 Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)
česnek sůl majoránka sádlo (máslo) jíška Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)

37 Česneková polévka (Česnekačka - oukrop) česnek starší chléb voda sůl
kmín sádlo (máslo)

38 Kulajda brambory houby voda kopr smetana sůl kmín hladká mouka vejce
ocet

39 Další polévky Zelná polévka (zelňačka) Dršťková polévka
Rybí polévka (vánoční) Čočková polévka Hrachová polévka Slepičí polévka Hovězí polévka Žebračka

40 Omáčky

41 Koprová omáčka kopr voda smetana sůl hladká mouka ocet, cukr

42 Rajčatová omáčka (Rajská omáčka) rajčatový protlak (rajská jablíčka)
voda cibule koření nové koření tymián bobkový list pepř

43 hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr

44 Křenová omáčka křen mléko hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr

45 Další omáčky Cibulová Česneková Hořčicová Houbová Šípková Znojemská

46 Přílohy

47 Brambory Vařené brambory Bramborová kaše Šťouchané brambory
Bramborový salát

48 Bramborová kaše brambory vařené mléko máslo sůl

49 Brambory šťouchané brambory vařené cibule máslo

50 Bramborový salát brambory vařené sladkokyselé okurky cibule sůl pepř
majonéza

51 Knedlíky Houskový knedlík Bramborový knedlík Karlovarský knedlík

52 Houskový knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl kypřící prášek

53 Bramborový knedlík po staročesku
brambory vařené hrubá mouka krupice vejce mléko máslo sůl

54 Karlovarský knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl máslo

55 Chlupatý knedlík brambory syrové hrubá mouka vejce sůl

56 Rýže

57 Luštěniny hrách čočka fazole

58 Použité prameny Fialová, J. A., Styblíková, K. Česká kuchyně. Praha: Artia 1987. Kolektiv autorů Velká česká kuchařka. Praha: Český literární klub 1992. Příručka hospodyněk na rok Praha: Železniční konsum 1939.

59 Internetové stránky - obrázky
kottas.beril.cz sochova.blog.denik.cz


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU"

Podobné prezentace


Reklamy Google