Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDagmar Soukupová
1
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
2
Kde jsme zatím použili statistický přístup střední hodnota kvadrátu rychlosti (statistická veličina)
3
Některé pojmy z teorie pravděpodobnosti jsou vzájemně neslučitelné (nastal-li jeden, nemůže nastat druhý) vždy musí nastat aspoň jeden výsledek výsledek není složen z dílčích výsledků (nerozkládáme jej na dílčí výsledky) Vlastnosti náhodných jevů
4
relativní četnost i-tého náhodného jevu pravděpodobnost i-tého náhodného jevu pravděpodobnost určitého výsledku počet pozorování výsledku, který nás zajímá celkový počet pozorování počet příznivých případů počet možných výsledků
5
Spojitá změna sledované veličiny hustota pravděpodobnosti pravděpodobnost, že výsledek bude z intervalu (x, x+ x) nebo normovací podmínka
6
Nezávislé náhodné pokusy a – pokus s možnými výsledky a 1, a 2,... a n pravděpodobnosti výsledků: p(a 1 ), p(a 2 ),... p(a n ) b – pokus s možnými výsledky b 1, b 2,... b m pravděpodobnosti výsledků: q(b 1 ), q(b 2 ),... q(b m ) pravděpodobnost současného výskytu výsledků a i, b j : pravděpodobnost současného výskytu výsledků a i, b j :
7
Neslučitelné výsledky a 1, a 2 N opakování pokusu N 1 krát výsledek a 1 N 2 krát výsledek a 2 počet příznivých výsledků: N 1 +N 2 Pravděpodobnost výskytu aspoň jednoho z výsledků a 1, a 2 : věta o součtech pravděpodobností
8
Číselné charakteristiky -střední hodnota N i – četnost výskytu x i při N pozorováních → spojité rozložení (náhodné) veličiny: - střední hodnota funkční závislosti f(x) náhodné veličiny x, definované v intervalu a,b
9
Rozptyl (kvadratická fluktuace) Rozptyl je mírou variability náhodné veličiny x a může charakterizovat odchylku veličiny x od její střední hodnoty x . Je-li rozptyl malý, potom hodnota veličiny x je při každém pozorování blízká x a touto hodnotou můžeme dobře charakterizovat naměřené výsledky.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.