Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 2. a.3 Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma:Soustružení vnitřních válcových ploch Jméno autora:FÜRST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 2. a.3 Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma:Soustružení vnitřních válcových ploch Jméno autora:FÜRST."— Transkript prezentace:

1 Ročník: 2. a.3 Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma:Soustružení vnitřních válcových ploch Jméno autora:FÜRST Roman, HLAVÁČEK Miroslav Vytvořeno dne:19. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny strojírenské technologie a DIC lze použít názornému vysvětlení a testování

2 Výukový materiál Číslo projektu : CZ. 1.07/1.5.00/34.0528 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY 32 INOVACE STT 1016

3 Soustružení válcových děr Při soustružení děr na soustruhu nemůže obsluha zrakem kontrolovat průběh a výsledky práce nože v díře obrobku. Při soustružení děr na soustruhu nemůže obsluha zrakem kontrolovat průběh a výsledky práce nože v díře obrobku. Často se musí uchýlit k sledování postupu práce sluchem. Často se musí uchýlit k sledování postupu práce sluchem. To vyžaduje od obsluhy zvýšenou pozornost, aby vždy dodržela rozměry a tvar vyvrtané díry. To vyžaduje od obsluhy zvýšenou pozornost, aby vždy dodržela rozměry a tvar vyvrtané díry.

4 Postup při soustružení děr Upnout obrobek do upínacího zařízení. Upnout obrobek do upínacího zařízení. Vybrat nože vhodného tvaru a rozměru dle rozměru díry. Vnitřní uběrací nůž a hladící nůž. Vybrat nože vhodného tvaru a rozměru dle rozměru díry. Vnitřní uběrací nůž a hladící nůž. Určit vyložení uběracího a hladícího nože a nože do osy soustružení. Určit vyložení uběracího a hladícího nože a nože do osy soustružení. Nastavit otáčky vřetena a posuv. Nastavit otáčky vřetena a posuv. Spustit stroj a ubrat třísku na zkoušku Spustit stroj a ubrat třísku na zkoušku Měřit díru posuvným měřítkem a nastavit tloušťku třísky na nový záběr. Měřit díru posuvným měřítkem a nastavit tloušťku třísky na nový záběr.

5 Měření válcových děr Posuvným měřítkem Posuvným měřítkem Válcovým mezním kalibrem neměříme velikost rozměrů, nýbrž kontrolujeme, leží-li vyrobený průměr v dovolených mezních nepřesnosti. Válcovým mezním kalibrem neměříme velikost rozměrů, nýbrž kontrolujeme, leží-li vyrobený průměr v dovolených mezních nepřesnosti. Kalibr má dobrou a zmetkovou stranu označenou na krčku červeně. Kalibr má dobrou a zmetkovou stranu označenou na krčku červeně. Mikrometrické odpichy se používají pro přesnější měření větších vnitřních rozměrů. Mikrometrické odpichy se používají pro přesnější měření větších vnitřních rozměrů.

6 VNITŘNÍ VÁLCOVÉ PLOCHY

7 Kontrolní otázky - jakých nožů používáme k obrábění vnitřních válcových ploch - jakých nožů používáme k obrábění vnitřních válcových ploch - vysvětli postup při soustružení děr - vysvětli postup při soustružení děr - jakých měřidel používáme k měření vnitřních válcových ploch - jakých měřidel používáme k měření vnitřních válcových ploch

8 Zdroje Bezpečnostní předpisy pro obráběcí stroje na kovy ČSN 20 0700, 20 0701. Bezpečnostní předpisy pro obráběcí stroje na kovy ČSN 20 0700, 20 0701. Video je autorův vlastní záznam. Video je autorův vlastní záznam.


Stáhnout ppt "Ročník: 2. a.3 Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma:Soustružení vnitřních válcových ploch Jméno autora:FÜRST."

Podobné prezentace


Reklamy Google