Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01"— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01
Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Sněhová hmota Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití Sněhové hmoty v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník Ročník : 2. Cukrářská technologie

2 1.Sněhová hmota – Z.Š.H.

3 Sněhová hmota Má sněhobílou barvu Neroztékavou konzistenci
Chuť sladká vanilková Vyrábíme z ní pusinky, sněhové ježky, sněhové paštičky …

4 suroviny Bílky Cukr krupice Cukr vanilínový Voda Cukr moučka

5 Výrobní schéma

6 Výrobní postup 2/3 krupicového cukru dáme vařit na let
Bílky a zbylou 1/3 cukru vyšleháme v pevný sníh Uvařený rozvar slabým pramínkem přiléváme do sněhu Za pomalého chodu stroje necháme vychladnout Nakonec ručně zapracovat prosátý moučkový cukr

7 Tvarujeme na plechy s papírem
Pečeme při nízké teplotě 150°C Dosušit při 130°C Můžeme máčet v CKP

8 Vady sněhové hmoty Hmota je řídká a roztéká se - nebyly čisté nádoby a bílky Přešlehané bílky Špatně svařený rozvar Korpusy nejdou od papíru - špatně vysušený korpus

9 Sněhový ježci 40g Jako náplň použijeme ušlehanou smetanu nebo bílkový ovocný krém Připravenou sněhovou hmotu stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou na plechy s papírem

10 nejprve nastříkáme jako podklad terče ( šnek )
Po obvodu terče nastříkáme špičky Dáme péct na 150°C Hotové ze spodu potahujeme v CKP

11 Francouzské sněhové makronky
Sněhové makronky ( přibarvené podle příchutě ) Krém máslový, mascarpone dochucený dle barvy 9 9. 10.

12 Dort Pavlova Dort ze sněhové hmoty Ozdobený smetanovou náplní a ovocem
V Austrálii je to vánoční dort 11. 12.

13 Bílky Cukr krupice Kukuřičný škrob Ocet Smetana Ovoce 13.

14 Výrobní postup Bílky vyšleháme za postupného přisypávání cukru
Zakápneme octem a utáhneme Zasypeme kukuřičným škrobem a zlehka zamícháme Z hmoty nastříkáme kolo s vyššími okraji Pečeme při 150°C popřípadě dosušíme Na upečený korpus se nanese ušlehaná smetana Ozdobíme čerstvým ovocem

15 Testové otázky 1. vyjmenuj suroviny k výrobě 2. jaký uvaříme rozvar ?
3. Charakterizuj Dort Pavlova

16 Použité zdroje Obrázky : Literatura :
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01"

Podobné prezentace


Reklamy Google