Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Nahřívaná šlehaná hmota Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití hmoty v cukrářské výrobě. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
2
Nahřívaná šlehaná hmota
1.
3
charakteristika Nazývají se také jako hmoty písčité
Vyrábí se z nich převážná část cukrářských korpusů Dortové korpusy, kapsle, chlebíčky, pláty, bábovky Korpusy jsou pórovité, vláčné Vůně vaječná + přísada
4
Suroviny a jejich úprava
Vejce ( čerstvá, melanž, sušená ) Cukr - krupice Mouka - hladká ( prosátá ) Dochucovací přísady : kakao, ořechy, citropasta Olej ( pouze u K/ 28 )
5
Výrobní postup Vejce s cukrem dáme do kotle a rozmícháme cukr
Vaječnou směs nahřejeme na 45°C ( nahříváme buď na vodní lázni, nebo se dá pod kotel plynový hořák = stále mícháme aby se vejce nepřipálila Po nahřátí šleháme asi 15 až 20 minut ( dokud hmota nezhoustne a nezvětší objem)
6
Na konec lehce přilíváme slabým pramínkem olej
Po vyndání ze stroje lehce ručně zapracuje prosátou hladkou mouku ( s kakaem, ořechy) Na konec lehce přilíváme slabým pramínkem olej 2.
7
Tvarování hmoty Rovnoměrně rozetřeme v tvořítku
Tvarování roztíráním = roládové pláty, ručně širokým mazákem, roztíračem plátů 3.
8
Pečení Dortové korpusy 200°C asi 15-20min.
Pláty °C asi 6-10min. Zkoušku propečenosti provádíme buď: Zapíchnutím špejle – nesmí na ní zůstat hmota Zmáčknutím – jestli hmota péruje a vrací se
9
Vady hmot a korpusů Hmota je málo objemná - neopatrné a dlouhé zapracování mouky Korpus je uvnitř sražený – náraz při otáčení v peci Korpusy se hodně drobí - přešlehaná hmota Korpusy jsou nízké - řídká a neobjemná hmota
10
test Tři základní suroviny na nahřívanou hmotu
Které korpusy vyrobíme z této hmoty ? Napiš dvě dochucovací suroviny Jaká vejce můžeme použít na hmotu ?
11
Správné odpovědi 1. vejce, cukr krupice, mouka hladká
2. kapsle, pláty , kulaté korpusy, chlebíčkové korpusy 3. kakao, ořechy 4. čerstvá, melanž
12
Použité zdroje : Literatura :
BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. 2. 3.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.