Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Byl využíván nejen jako sladidlo, ale složil i k léčení ran a nemocí, či k výrobě medoviny
2
Jak vzniká med Med je produktem včely medonosné.
Dělnice - létavky nosí do úlu v medném váčku nektar a medovici, tuto sladinu ukládají do buněk a odpařením vody a přidáním enzymů získávají med. Zralý med dělnice - mladušky zavíčkují.
3
Jak se med získává Včelaři medové plástve z úlu (medníku) vybírají.
Z těchto pláství je potřeba nejdříve odstranit víčka
4
Jak se med získává Odvíčkované plástve se vkládají do medometu.
V medometu se plástve velkou rychlostí otáčejí a působením odstředivé síly z nich med vytéká.
5
Květoví nebo lesní Květoví med je obvykle světlé barvy a včely jej získávají z nektaru stromů, keřů a kvetoucích rostlin. . Rychle kryslalizující medy (řepka) se mohou mícháním zpracovávat na med pastovaný. . Lesní med je tmaví a včely jej tvoří převážně z medovice (mízi stromů zpracované mšicemi, červci a mery)
6
Druhové medy Přechod na nástavkovou technologii včelařaní zjednodušil produkci druhových medů.
7
Medovina Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název medovina pochází ze spojení medové víno.
8
Medovník Medovník je druh dortu medově- karamelové chuti.
Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Má staletý slovanský původ.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.