Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 02Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 02Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 02Číslo DUM 04 Předmět Anglický jazyk - konverzace Tematický okruh Česká republika, Evropská Unie Název materiálu The Czech customs and traditions Autor Ing. Helena Zikmundová Datum tvorby srpen 2013Ročník Anotace Prezentace k seznámení s některými tradicemi a zvyky v České republice Metodický pokyn 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Time of love the origin of the titul – K.H. Mácha – Máj on 1st May – lovers come to put flowers to the Macha´s statue and spend a nice time on Petřín Hill in Prague a kiss under a blossomed cherry tree – so that girls “didn´t get dry” Obr. 1

3 The Maypole a decorated top of a high tree built by men in the middle of a village night guarding of the maypole against neighbours a great shame in case of cutting or falling down Obr.2

4 Majales the tradition from the 15th century the celebration of students´ life students recessive parades and parties nowadays connected with music festivals and entertaining competitions

5 Czech Easter Food Easter lamb from sweet dought as a symbol real roast mutton after the fasting mazanec – sweet bread with raisins, slices of almonds and the cross on the top Obr. 3 Obr.4

6 Saint Martin Feast the gastromonic holiday tasting young wine from the autumn harwest eating St. Martin´s goose specialities such as roasted goose, roasted goose liver, duck and goose fat the tradition from the 18th century

7 Czech Christmas Food Christmas Eve Day used to be a lent day with a rich Christmas dinner in the evening at present not all people keep the tradition of fasting traditional Christmas dinner – fish soup – fried carp with potatos salad – wine sausages – Christmas cookies and cake Christmas menu varies according to a region

8 Questions to discuss What is your favourite Czech custom? Can you recite the beginning the poem Máj by K.H. Mácha? Do you know how a maypole is built? When is Easter celebrated? What does your family eat on Easter? What traditional activities do people do before Christmas?

9 Použité zdroje Obr.1 Obr.2 ZIVNER, Adam. Wikipedie, otevřená encyklopedie. Wikipedie [online]. 009-05-01. [cit. 2013-08-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CzMayPoleBuilding03.jpg Obr.3 CHMEE2. Wikipedie, otevřená encyklopedie. Wikipedie [online]. 2007- 04-08. [cit. 2013-08-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Easter_lamb.jpg Obr.4 CHMEE2. Wikipedie, otevřená encyklopedie. Wikipedie [online]. 2011- 04-24. [cit. 2013-08-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nakrajeny_mazanec_(5).JPG


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 02Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google