Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_699.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_699."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_699.

2 Vzd ě lávací oblast:Fyzikální vzd ě lávání Tematická oblast:Molekulová fyzika a termika P ř edm ě t:Fyzika Výsti ž ný popis zp ů sobu vyu ž ití, p ř ípadn ě metodické pokyny: Určeno k samostatnému procvičování příkladů s následnou kontrolou výsledků Klí č ová slova:Adiabatický děj Druh u č ebního materiálu:prezentace Jméno autora:Mgr. Monika Klapková T ř ída/ro č ník:II. Datum vytvo ř ení:21. 11. 2013

3 Molekulová fyzika a termika Adiabatický děj

4 1. příklad: Dokažte, že pro adiabatický děj s ideálním plynem platí vztah. Pro adiabatický děj platí Poissonův zákon a stavová rovnice: Vydělíme-li oba vztahy a upravíme-li výsledek, získáme hledaný vztah:

5 Adiabatický děj 2. příklad: Při adiabatické kompresi vzduchu se jeho objem zmenšil na 0,1 původního objemu.Vypočítejte tlak a teplotu vzduchu po ukončení adiabatické komprese. Počáteční tlak byl 10 5 Pa, počáteční teplota 20 °C. Poissonova konstanta pro vzduch je 1,4. Odpověď: Tlak se zvýší na 2,5 MPa a teplota vzroste na 735K.

6 Adiabatický děj 3. příklad: Při adiabatické expanzi ideálního plynu se jeho objem zvětšil čtyřikrát. Vypočtěte teplotu plynu po skončení adiabatické expanze. Počáteční teplota plynu je 27 °C. Poissonova konstanta je 1,5. Odpověď: Po skončení adiabatické expanze bude mít plyn teplotu 150 K, což je – 123 o C.

7 Literatura a zdroje: Bartuška K.: Sbírka řešených úloh z fyziky pro střední školy II., Prometheus, Praha, 1997 Bartuška K., Svoboda E.: Molekulová fyzika a termika, Galaxie, 1993


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_699."

Podobné prezentace


Reklamy Google