Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trávicí soustava
2
Přehled Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Rozmělnění potravy
Úsek společný s dýchacími cestami Jícen Doprava potravy do žaludku Žaludek Shromáždění potravy a její důkladné promíchání
3
Dvanáctník Tenké střevo Tlusté střevo Konečník
Ústí sem vývod slinivky břišní a žlučovod z jater Probíhá zde trávení Tenké střevo Potrava se posouvá díky peristaltickým pohybům Trávení a vstřebávání živin Tlusté střevo Vstřebávání vody Konečník Shromažďování stolice
4
Funkce trávicí soustavy
Příjem potravy Rozklad látek složitých na jednoduché (= živiny) Převedení živin a vody do krve
5
Dutina ústní - funkce Příjem potravy
První mechanické zpracování potravy Rozdrcení a rozmělnění První chemické zpracování potravy Natrávení pomocí slin
6
Dutina ústní - jazyk Svalnatý orgán Vyztužený jazylkou Chuťové buňky
Mluvení Mechanické zpracování potravy
7
Dutina ústní - zuby Ukotveny v čelisti a zčásti překryty dásní
Označení Dospělý Dítě Řezáky Incisivi (1,2) 8 8 Špičáky Canini (3) 4 4 Třenové Premol. (4,5) 8 0 Stoličky Molares (6,7,8) 12 8
8
Vnější stavba zubu Korunka Krček Kořeny Vyčnívá z dásně Překryt dásní
Vklíněny do čelisti
9
Vnitřní stavba zubu Sklovina Zubovina Zubní dřeň
Nejtvrdší hmota v těle Zubovina Měkčí Zubní dřeň Protkaná cévami i nervy
10
Poškození zubů Kaz Zubní kámen
Bakterie rozkládají organické látky na zubech Vznikají kyseliny (mléčná), poškozují sklovinu i zubovinu Obnažení dřeni – bolest a zánět Zubní kámen Vzniká usazováním minerálních látek na zubech Pod ním se snadno tvoří kaz
11
Paradentóza Prevence Krvácení z dásní
Dásně se odchlipují od zubních krčků Viklání a posléze vypadávání zubů Prevence Zuby jsou poškozovány Kyselinami z nápojů – Coca-cola apod. Pokud na zubech zůstávají zbytky potravy Ochrana Správné stravování Pravidelné čištění zubů Dvakrát ročně k zubaři
12
Dutina ústní: Slinné žlázy
3 páry Funkce slin: Dezinfekce potravy Obalení sousta hlenem, aby snáze prošlo jícnem Rozmělnění potravy První chemické zpracování (např. štěpení cukrů)
13
Hltan Křížení trávicích a dýchacích cest
Vzduch přichází z dutiny nosní (ústní) a je nasáván hrtanem do plic Potrava pokračuje jícnem do žaludku Vstupu potravy do dýchacích cest brání hrtanová záklopka, která se zavře při polknutí
14
Jícen Trubice mající ve stěně hladkou svaloviny
Potrava je posouvána do žaludku peristaltickými pohyby
15
Žaludek Dutý svalnatý orgán - hladká svalovina
Ve stěně jsou žlázy vylučující šťávy a kyselinu Kyselina rozkládá přijaté maso na jednotlivá vlákna, dezinfikuje potravu Ostatní šťávy napomáhají rozmělnění potravy Stěna žaludku je chráněna proti kyselině vrstvou hlenu – při narušení této vrstvy vznikají vředy Potrava se v žaludku důkladně rozmělní a promíchá a vzniká tak trávenina (chymus) Po 4 – 6 hodinách propouští svěrač vrátník potravu postupně do dvanáctníku
16
Dvanáctník První oddíl tenkého střeva
Ústí sem vývod slinivky břišní a žlučovod Trávení potravy díky přítomností trávicích enzymů ze slinivky a žluči
17
Slinivka břišní Velká žláza Vylučuje mnoho trávicích enzymů
Vylučuje hormony
18
Játra Největší žláza v těle Funkce: Tvorba žluči Detoxikace organismu
Odebírají z krve žlučová barviva z rozpadlých červených krvinek a z nich tvoří žluč Žluč se shromažďuje ve žlučníku Pomáhá při trávení tuku tak že je rozpustí, aby k nim mohly trávicí enzymy za všech stran Pokud přestanou játra správně fungovat (při hepatititdě, mononukleóze,…) objeví se žloutenka Detoxikace organismu Odstraňují z krve jedovaté látky Tyto látky mohou v játrech již zůstat, a když se jich nahromadí víc, mohou játra poškodit
19
Tenké střevo Trávení a vstřebávání živin do krve Délka 3 – 5 metrů
Průměr cca 3 cm Ve stěně hladká svalovina Peristaltické pohyby – posouvání tráveniny Vnitřní povrch je zvětšen klky a mikroklky To jsou výběžky zvětšující povrch pro vstřebávání živin do krve Jsou opředeny hustou sítí krevních vlásečnic
20
Tlusté střevo Délka asi 1,5 m Nemá klky
Začíná slepým střevem, na kterém je červovitý výběžek (apendix) Končí konečníkem, který ústí z těla ven řitním otvorem Žije zde mnoho bakterií Dokončují rozklad tráveniny Vznik plynů Produkují některé vitamíny Vstřebávání vody a některých minerálních látek Stolice se v konečníku shromáždí 18 – 20 hodin po jídle
21
Výživa Cukry Tuky Bílkoviny Zdroj energie Játra, ovoce, zelenina
Zásobní látky, v případě potřeby se v nás mění na cukry Jsou v nich rozpuštěny některé vitamíny Bílkoviny Stavební látky Ne všechny umíme sami vyrobit, je tedy třeba jíst i maso – rostliny ho nenahradí Maso, mléko, vejce, luštěniny
22
Vitamíny Minerální látky Voda Nestravitelné zbytky
Organické látky nezbytné v malém množství Mnoho i málo škodí Minerální látky Anorganické látky nezbytné v malém množství Vápník, fluor, železo, jód,… Voda Vypít min. 1,5 – 2 l denně, v horku více Nestravitelné zbytky Důležité pro správnou činnost střev Hlavně v zelenině
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.