Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Využití teorie hromadné obsluhy v počítačích Dan Ohnesorg AI526
2
Zpracování dat X Fronty zákazníků Zákazníci mají „diskrétní“ povahu Data také, chodí v paketech Nikdy nevíte kolik přijde zákazníků Nikdy nevíte kolik bude třeba zpracovat dat Není ekonomické systém dimenzovat na maximální počet zákazníků Není možné systém dimenzovat na max. výkon
3
Kam se chceme dostat Spolehlivý systém Spokojení uživatelé Hospodárné využití zdrojů Je empiricky ověřeno, že data (vstupní tok) má Poissonovo rozdělení, jedná se o Poissonův proces
4
Jak na to First-In-First-Out Round-Robin Weighted Round-Robin SRTF (Shortest Remaining Time to Completion First) Loterie
5
FIFO Klasická metoda Nepoužívá se v kombinaci s přenášením procesu mezi procesory Prakticky neumožňuje řešit naléhavé situace
6
Pokud je n uzlů, tak každý procesor vyřizuje 1/n požadavků Praktická implementace –Definujeme timeslice q (10-100 ms) –Pro n procesů platí, že proces přijde na řadu nejméně jednou za čas n*q –Střední čas zpracování úlohy je Round-Robin
7
Weighted Round-Robin Přidává prioritu přidělení – silnější procesor dostává více požadavků Druhá možnost – proces s vyšší prioritou dostává větší váhu Pokud je n uzlů, které mají váhu w, tak uzel i vyřizuje 1/n i w i požadavků
8
SRTF Seřadíme si procesy a zjistíme, který potřebuje nejméně času k dokončení své činnosti a ten spustíme Optimální systém z hlediska odezvy Velký problém – jak poznáme proces, který máme spustit Velká výhoda, dlouhotrvající proces si „ani nevšimne“, že byl předběhnut
9
Loterie Seřadíme si procesy a zjistíme, který potřebuje nejméně času k dokončení své činnosti Procesům přidělíme tikety, proces, který potřebuje více času dostane méně tiketů Systém si vylosuje, který proces spustí Výhoda: omezí riziko, že se nějaký proces nedostane k procesoru vůbec
10
Prameny http://choices.cs.uiuc.edu/~f-kon/RoundRobin/mp1.html http://www.cs.wm.edu/~dsn/444F02/lectures/lecture10.pdf
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.