Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuChov krůt A Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov drobných hospodářských zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceChov krůt ve velkochovech, všechny chovatelské potřeby a zařízení Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaPlemena krůt, hnízda, welfare, krmiva Datum24.1.2014

2 Chov krůt A Základní charakteristika potřeb nutných pro chov krůt ve velkochovech NÁZEV

3 Plemenné krůty: Krůta česká se vyskytuje ve dvou variantách: divoká bíle lemovaná a šedá bíle lemovaná. Krůty se chovají jenom pro maso, vejce jsou pouze součástí jejich rozmnožování. Krůta během sezony nanese kolem 35 vajec. První snáška je větší, druhá slabší, třeba jen 12 kusů. Tok krůt se pozná podle změny v jejich chování. Například krůta popískává, začne si před krocanem sedat, a tím ho provokuje k páření. Samec se v toku ozývá známým hudrováním. Když se zadaří, je krůta v polovině dubna vynešená a nasedlá na hnízdě. Krůťata se líhnou po 28 dnech, to už je relativně teplo a vhodné podmínky pro odchov.

4 Nároky na krmiva Organismus krůty je nejvíce zatěžován v první fázi snášky, v této době je organismus světlem stimulován k maximální snášce a stále se dokončuje růst. Veškeré nároky na krmiva pokrývá ve velkochovech kompletní krmná směs. Tato směs musí splňovat a doplňovat veškeré nároky organismu chovaného ve velkochovatelských podmínkách, a to především nároky na obsah hlavních živin polysacharidů, tuků a bílkovin. Z dalších látek je to především obsah mikroprvků a stopových látek. Pro zachování vysoké jakosti vajec je nutné provádět sběr 3-4 krát denně a vejce musí být co nejrychleji uskladněna v klimatizovaném skladu. Pro plemenné krůty je možné doplnit KKS přídavkem nebo pastvou. V chovu se používá krmná směs VK1 a VK2.

5 Rozhodující faktory ekonomiky produkce vajec jsou: Počet snesených vajec Hmotnost vajec Spotřeba krmiva na krůtu a 1 kg vajec Úhyn ve snáškovém období Požadavky na prostředí při chovu plemenných krůt : Teplota snáška probíhá i při teplotách 5 až 10 °C. Rozmezí optimální teploty je 12 – 23 °C Světelný režim – začínáme ho prodlužovat 4 týdny před snáškou a může dosáhnout až 18 hodin s intenzitou 20 – 30 luxů Krmný prostor 4 -5 cm na krůtu Délka napáječky 2 - 4 cm Snášková hnízda - počítáme 1 hnízdo na 3 krůty

6 Nároky krůt: Optimální teplota chovu se pohybuje v rozmezí 18 – 22 °C, pod 13 °C stoupá příjem krmiv, ale snáška stagnuje. Teploty nad 25°C výrazně snižují příjem krmiva, zvyšují příjem vody, snižují hmotnost vajec a pevnost skořápky. Dochází k celkovému poklesu množství vaječné hmoty. Dochází ke zvýšení dechové frekvence a zvyšuje se obsah CO 2. U čpavku se jako neškodná a přípustná koncentrace uvádí 0,002 – 0,005%. Sirovodík by neměl překročit hranici 0,002%. Z výše uvedených údajů vyplívá radikální vliv ventilace. Rychlost proudění vzduchu kolem těla krůty při optimální teplotě je 0,3 – 0,5 m.s -1.

7 Maso z krůt je chutné a dietetické, takže se stále více prosazuje v naší kuchyni. To je také důvod, proč je o chov těchto opeřenců stále větší zájem. Není složitý, ale má svá úskalí. Krůťata by neměla zmoknout a prochladnout. Zájemci o chov krůt by měli předem vědět, že ve srovnání s kuřaty, má specifické požadavky. Jde především o období kolem jednoho měsíce stáří. V tuto dobu jsou krůťata nejchoulostivější na zmoknutí a následně prochlazení. Proto vyžadují, aby byla chována v suchu a v teple - prochlazení může způsobit úporné záněty dýchacích cest doprovázené i průjmy.

8 Zvláštností krůt sedících na hnízdě je, že během této doby z hnízda neodcházejí na krmení, napojení a vytrousení. Proto je chovatel musí z hnízda sesazovat. Po vylíhnutí krůťat je důležité jim zajistit prostředí: teplotu asi 26 stupňů Celsia, relativní vlhkost vzduchu asi 70 procent. Krůty jsou označované jako drůbež pastevní, ale na rozdíl od slepic nehrabou, a proto nepoškozují travní porosty. Co potřebují-do osmi týdnů stáří se počítá s ustájením deseti až dvanácti krůťaty na metr čtvereční, u starších by mělo být na stejné ploše pět až sedm kusů.

9 v halách krůty musí být označeny aby se poznalo, která má zákrok za sebou a která ne a prostor kam se vypouští inseminované krůty, také prostoro pro vlastní inseminaci a zároveň pro odběr spermatu od krocanů, 1 krocan na 30-35 krůt, inseminace 1x za 10-14 dnů, po tuto dobu bude snášet oplozená vejce, u krůt vydrží spermie ve vejcovou až 60 dnů, musí tam být ideální pH, krocan na 1,5 m2 podlahové plochy krůťata jsou nejchoulostivější z drůbeže do konce týdne se může teplota snížit až na 30°C dříve nad 33°C vlhkost pro vykrm kolem 65% koncentrace je dána konečnou živou hmotností krmná směs až 28% N látek prvé 4 týdny výkrmu, od 5.-8. týdne s 25% N látek od 9.-12. týdne s 22,5%, nad 20 týden jenom s 15%, v současné době až 6 krmných směsí, prvé 3-4 týdny se krmí směs sypká, potom granulovaná

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google