Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilSilvie Jandová
2
kvercetin prokyanidin malvidin
3
Antioxidanty Komplexy s ionty kovů (taniny) Vazba s bílkovinami (taniny) Adstringencia (taniny) Antibakteriální vlastnosti (kvercetin) Protizánětlivé (resveratrol) Protinádorové (antokyany, resveratrol) Inhibice trombocytů, kontraktilita hl.sval.buněk (katechiny, antokyany)
4
Glukosidy (cukr + aglykon antokyanidin) Citlivé na pH, teplotu, oxidaci, světlo Přírodní barviva Antioxidanty
5
Hydrolyzovatelné: kyselina gallová Kondenzované: flavan-3-ol
6
PŘÍRODNÍ VLÁKNO Protein – keratin Množství vazebných míst - snadné obarvení
7
Barevnost Jiná fyzikální, chemická nebo biologická vlastnost: Antioxidant Antokyany – přírodní barviva Taniny – mořidla, přírodní barviva
8
Lázňové barvení 1:150, 30 (60) min, 95 o C Oddělené barvení slupky x pecky (antokyany x taniny), 5g/150 ml/1g vlny Promytí, sušení UV-A 2x 24 hodin Stržení barviva: nerez kuličky, 60 minut, 50 o C, 50 ot/min. Ahiba Nuance - Datacolor
9
CELKOVÝ OBSAH POLYFENOLŮ Folin-Ciocalteau činidlo Absorbance max.765 nm Kalibrační standard kyselina gallová
10
OBSAH BAREVNÝCH ANTOKYANŮ KCl/HCl pufr (pH 1) Absorbance max. 515 nm Flavyliový kationt
11
ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITA Stabilní radikál DPPH Absorbance max. 515 nm Rychlost rozkladu DPPH antioxidantem
13
PROJEKT SGS č. 480008 (FAKULTA TEXTILNÍ, TUL)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.