Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
jícen žaludek tenké střevo a tlusté střevo, konečník trávicí žlázy (játra, slinivka břišní)
2
SAVCI Dutina ústní potravu rozmělňuje
Mechanické rozmělňování zajišťují zuby Řezáky = ukusování potravy Špičáky = přidržování potravy, usmrcování kořisti Třenové zuby a stoličky = rozmělňování potravy
3
SAVCI Do dutiny ústní ústí slinné žlázy
Pomocí slin se potrava zvlhčuje a obaluje hlenem = usnadňuje polykání Jazyk posunuje potravu do hltanu Za hltanem je dlouhý jícen Jícnem putuje potrava do žaludku Trávenina postupuje do první části tenkého střeva = dvanáctníku
4
SAVCI Do dvanáctníku vyúsťují játra a slinivka břišní
V tenkém střevě se vstřebávají živiny do krve Tenké střevo ústí do tlustého střeva v místě, které se nazývá slepé střevo (žije v něm bakterie, která štěpí rostlinnou buničinu)
5
SAVCI V tlustém střevě dochází k vstřebávání vody
Poslední díl tlustého střeva = konečník = shromažďují se a zahušťují nestrávené zbytky potravy Odchází jako trus řitním otvorem z těla ven Délku trávicí soustavy ovlivňuje složení potravy
6
SAVCI Pes domácí a jiní masožravci mají střevo poměrně krátké
U býložravců je mnohem delší, protože rostlinná potrava je hůře stravitelná
7
SAVCI
8
SAVCI
9
SAVCI
10
SAVCI
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.