Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEliáš Veselý
1
www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuZískávání a výběr zaměstnanců Stupeň a typ vzděláváníStřední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblastEkonomika Vzdělávací obor63-41-M/01 Tematický okruhPersonalistika a mzdy Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák,2. – 4. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z oblasti personalistiky a naučí se orientovat v základních pojmech. Vybavení, pomůcky- Klíčová slova Informace o nabídkách práce, personální oddělení, stanovení počtu zaměstnanců, povinnosti podniku, výběr zaměstnanců, žádost o místo, pozvání na pohovor, kontrolní otázky. Datum6. 9. 2013 ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ
2
Informace o nabídkách práce můžeme získat: Inzerce – v novinách, – časopisech, – na letácích, – vývěskách atd. Vyhledání či zveřejnění nabídek na internetu Tipy od známých a přátel Úřad práce Pracovní agentury Další
3
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ O získání zaměstnanců se stará personální oddělení: získávání a výběr pracovníka uzavření pracovní smlouvy vzdělávání a přeškolování pracovníků odměňování Další
4
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Personální oddělení dále zajišťuje: Personální plány – sestavují se plány pracovních míst a jejich obsazení (např. s pečením) – jaké jsou to profese, kolik pracovníků Plán na rozmísťování zaměstnanců – (nějaké rezervy), kde je budu potřebovat, jakého pracovníka dám na určité místo Plán vzdělávací Plán získávání a výběru zaměstnanců Další
5
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Stanovení počtu zaměstnanců 1) Odhadem – odhadneme počet zců, (navíc počty brigádníků) 2) S využitím norem práce – kolik kusů uděláme za hodinu práce (dělník) využití normy času – kolik času potřebujeme na jednotlivé operace (kolik uděláme práce za hodinu) Počet zaměstnanců = celkový potřebný čas pro výrobu/ fond prac., doby 1 zaměstnance fond pracovní doby – je čas za určitou dobu, kterou odpracoval 1 pracovník, odečteme dny prac. volna (dovolená, svátky) = dostaneme fond prac. doby ve dnech Další
6
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ 3)Stanovení počtu prac. podle telefonu nebo faxu – pracovníci mohou pracovat např. doma, přes internet nebo pouze po telefonu Přebytek zaměstnanců – v případě, že stoupne produktivita práce nebo klesne poptávka po našich výrobcích, nebo máme zaměstnance, ale s jinou kvalifikací než potřebujeme Nedostatek zaměstnanců – nejprve se řeší zaměstnanci z vlastních zdrojů, poté hledáme nové zaměstnance Další
7
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Povinnosti podniku oznamovat Úřadu práce volná prac. místa a nově vzniklá a to do 5-ti prac. dnů hlásit místa pro zdravotně postižené občany v případě obsazení prac. místa, ohlášení do 5-ti prac. dnů na Úřad práce Další
8
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Výběr zaměstnanců určíme si požadavky na zaměstnance (vzdělání, praxe, pozice…) výběr uchazečů: - běžný výběr - pozvání na pohovor -životopis -(vyučení – dělníci, kuchaři) Další
9
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ -střední pozice -zpracování testu -znalosti v oboru -osobní předpoklady -(maturita – vedoucí pozice) -nejvyšší pozice -výběrové řízení s několika koly -psychologické testy -názor uchazeče na chod firmy -(např. ředitel) Další
10
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Při žádosti o místo předložíme: 1)Žádost, životopis (strukturovaný) uchazeč uvede svůj osobní profil, dosažené vzdělání a praxi 2) Doporučení 3) Motivační dopis v němž uchazeč popisuje, proč má zájem právě o tuto práci a právě v tomto podniku Další
11
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ Při pozvání na pohovor: je vhodné se dobře připravit – znát alespoň základní informace o firmě je vhodné si připravit odpovědi na očekávané otázky (ty se budou pravděpodobně týkat studia či pracovních zkušeností, schopností a zájmů uchazeče) je třeba dbát na vhodné oblečení a vystupování při pohovoru Další
12
1. Kde můžeme získat informace o nabídkách práce. 2. Kdo se stará o získávání zaměstnanců. 3. Jak si podnik vybírá zaměstnance. 4. Co musíme předložit při žádosti o místo.
13
ZDROJE A PRAMENY KLÍNSKÝ P., MŰNCH O., Ekonomika 2 pro obchodní akademie a ostatní střední školy, 2012. EDUKO nakladatelství s.r.o. 2012. ISBN: 978-80-87204-60-3.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.