Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."— Transkript prezentace:

1 JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová

2 Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace
Vzdělávací obor: český jazyk a literatura Tematický okruh: literární výchova Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k výkladu o spisovateli Jaroslavu Haškovi. Autor: Mgr. Petra Holajová Datum vytvoření: duben 2012 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák má přehled o významných představitelích české literatury. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: život, bohém, dílo, Švejk Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: IX. třída

3 Obr. č. 1

4 Narozen: 1883 Praha Zemřel: 1923 Lipnice nad Sázavou

5 prozaik - satirik novinář

6 Život Vyučil se drogistou, maturoval na obchodní akademii, stal se zaměstnancem banky Slavia. Seznámil se s českými anarchisty. Začal vést bohémský a tulácký život. Začaly jeho problémy s alkoholem. Poprvé se oženil.

7 V roce 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona, karikující volební poměry, a vystupoval jako její kandidát. V roce 1915 dobrovolně narukoval a odešel na haličskou frontu. V roce 1916 vstoupil do československých legií.

8 Přes Jugoslávii se dostal do Ruska, kde se stal členem české sociálně demokratické strany, vstoupil do Rudé armády. Opouští myšlenky anarchismu a přechází k myšlenkám socialismu. V Rusku se také podruhé žení, aniž by se předtím rozvedl.

9 V prosinci 1920 se vrací do Prahy
a opět vede bohémský život. Znechucen politickými poměry odešel do Lipnice nad Sázavou, kde později zemřel.

10 Dílo Většinu děl napsal v pražských hospodách.
Základem jeho próz byly jeho skutečné zážitky. Nenáviděl přetvářku, základem jeho tvorby byl odpor k mravním a literárním konvencím.

11 Z jeho díla: Trampoty pana Tenkráta Můj obchod se psy a jiné humoresky
Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (čtyřdílný humoristický román přeložený do 54 jazyků, ilustrovaný Josefem Ladou)

12 Použité zdroje: www.wikipedie.cz
Obr. č. 1: Autor neznámý. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:<


Stáhnout ppt "JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."

Podobné prezentace


Reklamy Google