Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE _34_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE _34_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE _34_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání – profilující okruhy Vzdělávací oborPozemní stavby Tematický okruhSvislé nosné konstrukce TémaSvislé nosné konstrukce Tematická oblastSvislé nosné konstrukce NázevÚvod AutorIng. Josef Šenovský Vytvořeno, pro obor, ročníkŘíjen 2012, stavebnictví, 1.ročník AnotacePrezentace se zamyšlením o vzniku a významu stavebnictví Přínos/cílové kompetencePodchycení zájmu žáků 1. ročníku pro studium oboru

2 H OMO SAPIENS Člověk – myslí si o sobě, že je nejchytřejší, nejinteligentnější, ze všech tvorů na zemi ?????????????? Možná je. Co je ale nesporné, Je ze všech tvorů nejpotřebnější

3 P OTŘEBY ČLOVĚKA Jsou nejrůznější a je jich spousta Pojďme se bavit o Vašich potřebách. Pojmenujte je: ……………..

4 P OTŘEBA ÚKRYTU Je jednou ze základních potřeb Jeskyně – asi první útočiště našich předků před nepohodou, před nebezpečím Přiznejme si, pokud se náš praprapra….děd spokojil s jeskyní, tak se zase až tolik například od medvěda nelišil.

5 B UDOVÁNÍ ÚKRYTU Můžeme se jenom domnívat, co vedlo pračlověka k tomu, že opustil jeskyni a začal svůj úkryt budovat. Možná málo jeskyní Možná musel vyrazit za potravou, za ženou a berte s sebou jeskyni Možná záblesk skutečné inteligence a uvědomění si, že lze bydlet i lépe než ve studené vlhké jeskyni

6 P ŮVODNĚ ÚKRYT, DNES ? Právě tím, že pračlověk přestal úkryt hledat a naopak jej začal budovat se zcela jistě odlišil od tvorů a vydal se na spolehlivou cestu vývoje. Stavební díla přestaly být pouhými úkryty před deštěm, mrazem, větrem, sluncem, dravou zvěří, či lapkami, ale nabyly postupně mnohé další funkce. Slouží k maximálnímu uspokojení velmi rozdílných potřeb lidí. Které že potřeby jsme to v úvodu jmenovali?

7 P OTŘEBY LIDÍ Je jich velká spousta. Asi základní potřebou je bydlení – vytvoření prostor pro rodinu, lásku, hru, přípravu do školy, odpočinek ………… Vedle bytových staveb nutno realizovat i občanskou výstavbu, která přispěje k uspokojení duchovních, kulturních, společenských, sportovních a dalších potřeb člověka.

8 P OTŘEBY LIDÍ ( POVINNOSTI ?) Nelze toliko bydlet a radovat se. Musíme taky pracovat. Proto prostory pro realizaci pracovních aktivit Průmyslové stavby Zemědělské stavby Služby

9 D OPRAVNÍ A INŽENÝRSKÁ VÝSTAVBA Bytové a občanské stavby by nepostačily k uspokojení mnohých potřeb, už například proto, že by samy o sobě nefungovaly. Je nutno je zásobit vodou, teplem, elektrickou energií……. - tyto se musí někde vyrobit, je nutno odvést splaškové vody – nutno přečistit, odvézt a zpracovat odpady …… Navíc nutno tato místa propojit – silnice, železnice, letiště …. Je to obrovský záběr stavebnictví, které spolu s přírodou vytváří životní prostředí.

10 S OUVISLOST ÚVODNÍHO ZAMYŠLENÍ A SVISLÝCH NOSNÝCH KONSTRUKCÍ Co to je úkryt, budova? Možná by stačila střecha – ale tu je právě nutno něčím podepřít U vícepodlažních objektů nutno podepřít i jednotlivé stropní konstrukce. Možné varianty podpor (svislých nosných konstrukcí) budou obsahem našeho dalšího studia.

11 OTÁZKA Co to jsou svislé nosné konstrukce, nakreslete jak si je představujete?

12 Z DROJE vlastní


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE _34_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333."

Podobné prezentace


Reklamy Google