Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM 3.2_14_08 PředmětOděvní materiály Tematický okruhVýběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiáluPlášťové textilie AutorIng. Ilona Pirichová Datum tvorby18. 3. 2013Ročník KRE 2 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s významem, vlastnostmi a použitím plášťových textilií, jejich rozdělením podle použitého vlákna a s požadavky, které jsou na ně uplatňovány. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Plášťové textilie Použití:  jarní pláště  podzimní pláště  zimní pláště  zimní bundy  sportovní soupravy s tepel. vložkou [1] Uplatňují se:  tkaniny  pleteniny [1] Obr.1: Užití plášťových textilií.

3 Plášťové textilie  Tkaniny podle použitého vlákna: vlnařské (mají nejširší uplatnění u zimních plášťů) bavlnářské hedvábnické [1] Pojmy: hedvábí (vlákna jsou vyráběna v nekonečné délce) mikrovlákno (vlákna s velmi jemnými póry, odvod potu, odpuzují vlhkost, malá hmotnost, snadná údržba,zajišťují komfort při nošení, úprava měkčením)

4 Plášťové textilie  Požadavky na vlastnosti plášťových textilií: Požadavky zpracovatelské (výrobci)  ovlivňují zpracování oděvů – třepivost, sráživost při žehlení, sklon k řasení švů, sklon k tvorbě lesku při žehlení Požadavky užitné (zákazníci)  ovlivňují způsob užívání oděvů – tepelně izolační vlastnosti, tvarová stálost, odolnost vůči oděru a žmolkům, nepromokavost [1]

5 Plášťové textilie Vlnařského typu  materiál: 100% vlna mykaná (v porovnání s vlnou česanou je kratší, kadeřavá, má větší objemnost, hřejivost, měkký omak)  úprava: vlasová úprava pro zvýšení hřejivosti, zplsťování vlny pro zvýšení hřejivosti (hnětení za vlhka a tepla působením např. mýdla dochází ke sražení a zplstění vlny – vyšší hřejivost, pevnost)  vlastnosti: vyšší hmotnost, měkkost, hřejivost, nižší pevnost  použití: dámské a pánské zimní pláště  obchodní názvy: flauš,donegal, sukno, [1]

6 Plášťové textilie Vlnařského typu Obr.2: Sukno. Obr.3: Donegal.

7 Plášťové textilie Bavlnářského typu  materiál: bavlna/polyesterová stříž, bavlna/polyesterové hedvábí, bavlna/polypropylen  úprava: nemačkavá,hydrofóbní (voděodolná)  vlastnosti: dobrá splývavost, trvanlivost, snadná údržba, měkkost (bavlna), tuhost (u bavlněných směsí se syntetickými vlákny)  použití: jarní a podzimní pláště, bundy, které se mohou doplňovat tepelně izolační vložkou, pláště do deště s hydrofóbní úpravou

8 Plášťové textilie Bavlnářského typu Obr.4: Plášťovina, bavlna/polyester. Obr.5: Plášťovina bavlnářského typu s hydrofóbní úpravou.

9 Plášťové textilie Hedvábnického typu  materiál: 100% polyesterové nebo polyamidové hedvábí nejčastěji z mikrovláken  úprava: hydrofóbní (voděodolná)  vlastnosti: trvanlivost, pevnost, odolnost v oděru, malá mačkavost  použití: pláště jarní, podzimní, zimní opatřené tepelnou vložkou, sportovní bundy, oteplovací soupravy

10 Plášťové textilie Hedvábnického typu Obr.6: Plášťové mikrovlákno. Obr.7: Plášťovina z PES hedvábí.

11 Otázky/úkoly 1.Vyjmenujte užitné požadavky na plášťové textilie. 2.Napište, které typy oděvů se zhotovují z plášťových textilií. 1.Charakterizujte materiál, který se používá na plášťové textilie vlnařského typu. 2.Napište, jaká úprava se nejčastěji používá u plášťových textilií hedvábnického typu. 5. Popište vlastnosti plášťových textilií bavlnářského typu.

12 Správná řešení 1.Vyjmenujte užitné požadavky na plášťové textilie. (tepelně izolační vlastnosti, tvarová stálost, odolnost vůči oděru a žmolkům, nepromokavost) 2. Napište, které typy oděvů se zhotovují z plášťových textilií. (jarní, podzimní, zimní pláště, zimní bundy, sportovní soupravy s tepel. vložkou) 3. Charakterizujte materiál, který se používá na plášťové textilie vlnařského typu. (100% vlna mykaná je kratší, kadeřavá, má větší objemnost a hřejivost, měkký omak)

13 Správná řešení 4.Napište, jaká úprava se nejčastěji používá u plášťových textilií hedvábnického typu. (hydrofóbní – voděodolná) 5.Popište vlastnosti plášťových textilií bavlnářského typu. (dobrá splývavost, trvanlivost, snadná údržba, měkkost u bavlny, tuhost u bavlněných směsí se syntetickými vlákny)

14 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. 2.vyd.Praha: Informatorium, 1998. ISBN 80-85427-28-9. Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.7: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 14Číslo DUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google