Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nov á slova Stránky 70-71. eportfolio Otázka číslo 6.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nov á slova Stránky 70-71. eportfolio Otázka číslo 6."— Transkript prezentace:

1 Nov á slova Stránky 70-71

2 eportfolio Otázka číslo 6

3 Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

4 M ůj! Tady jsou Pepík a Otík. Mají dinosaura, ale nevědí, čí to je. Pepík říká: To je můj dinosaur! Maminka mi ho koupila. Otík říká: Ne, to není tvůj dinosaur! Je to můj dinosaur. Otec mi ho dal.

5 M ůj! Otík říká: –Vím, že to je můj dinosaur. –Kromě mého dinosaura, nic nemám! –Pepík nerozumí mému dinosaurovi. –Pepík nepotřebuje mého dinosaura. –Proč Pepík mluví o mém dinosaurovi? –Co dělá Pepík s mým dinosaurem?

6 Co ten tu čňák má? Tučňák říká: Tady je moje/mé křeslo. Tady je moje/má raketa. Tady je můj pokoj. Tady jsou moje/mé knihy.

7 Když mluvíme s tučňákem, říkáme: Ano, Tučňáku: Tady je tvoje/tvé křeslo. Tady je tvoje/tvá raketa. Tady je tvůj pokoj. Tady jsou tvoje/tvé knihy.

8 Když mluvíme o tučňákovi, říkáme: Tady je Tučňák: Tady je jeho křeslo. Tady je jeho raketa. Tady je jeho pokoj. Tady jsou jeho knihy.

9 Paralely: Můj = tvůj = svůj –Hledám moje/tvoje/svoje hodinky. Náš = váš –Hledám našeho/vašeho syna. Její = čí = (soft adjective paradigm) –Přeložil jste čí/její báseň? Jeho = jejich = (indeclinable) –Máš rád jeho/jejich novou hru?

10 David, Eliška, Martin, Tereza Tady vidíte Davida a jeho ženu Elišku. David tančí se svou ženou. Tady taky vidíte Terezu a jejího muže Martina. Tereza tančí se svým mužem.

11 Petr a Zuzana a její rodiče Barbora a Vojtěch Petr netančí se svou ženou. Zuzana netančí se svým mužem. Vojtěch má rád Petra a tančí s jeho ženou. Barbora miluje svou dceru Zuzanu a tančí s jejím mužem.

12 Marie, Oldřich, a Jitka Oldřich a Marie jsou muž a žena. Jitka je milenka. Marie miluje ____ muže, ale Oldřich nemiluje ___ ženu. Jitka má ráda Marii, ale miluje _____ muže. To není fér!

13 Marie, Oldřich, a Jitka Oldřich a Marie jsou muž a žena. Jitka je milenka. Marie miluje svého muže, ale Oldřich nemiluje svou ženu. Jitka má ráda Marii, ale miluje jejího muže. To není fér! Je to NEVĚRA.


Stáhnout ppt "Nov á slova Stránky 70-71. eportfolio Otázka číslo 6."

Podobné prezentace


Reklamy Google