Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vybrané druhy vyšších rostlin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vybrané druhy vyšších rostlin"— Transkript prezentace:

1 Vybrané druhy vyšších rostlin
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Vybrané druhy vyšších rostlin nalezených při mykologicko-botanické exkurzi v rámci vzdělávacího kurzu Javorník nad Veličkou, Olga Rotreklová

2 Netýkavka nedůtklivá (Impatiens noli-tangere, Balsaminaceae, vlevo) je původním druhem naší flóry. Vyskytuje se hojně na zastíněných vlhkých místech převážně podél vodních toků. Netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora, vpravo) pochází z Asie, u nás se pěstovala v botanických zahradách, odkud se rozšířila do volné přírody (invazní druh): první zmínka o výskytu v okolí Brna je z roku Roste na březích řek a potoků, ve smíšených i jehličnatých lesích, na rumištích, v parcích, podél železnic.

3 Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum, Asteraceae) je jediným domácím pcháčem s květenstvím krémově bílé barvy. Roste na vlhkých loukách, v příkopech a v olšinách.

4 Bez černý (Sambucus nigra, Sambucaceae) roste hojně v lesích, na křovinatých stráních a mezích, podél silnic, na rumištích, v obcích. S oblibou roste na vlhkých půdách bohatých dusíkem. Květenství i plodenství se sbírají. Sušené květy se přidávající do čajových směsí podávaných při nachlazení, čerstvé květy se obalují v těstíčku a smaží. Plody bezu černého se používají k výrobě likéru a přidávají se do džemů a marmelád.

5 Ostružiník ježiník, ostružiník sivý (Rubus caesius, Rosaceae) roste
na okrajích silnic, na železničních náspech, na rumištích, na mezích a úhorech a na lesních okrajích. Souplodí peckovic jsou modravě ojíněná.

6 Buk lesní (Fagus sylvatica, Fagaceae) je mohutný strom vysoký až 35 m
Buk lesní (Fagus sylvatica, Fagaceae) je mohutný strom vysoký až 35 m. Listy jsou jednoduché, čepel celokrajná, na okrajích dlouze pýřitá. Roste téměř na celém území ČR, chybí jen v nejteplejších oblastech. Bukové dřevo se používá k výrobě ohýbaného nábytku, parket a pražců. Často se pěstuje v parcích, dekorativní jsou zejména červenolisté kultivary.

7 Svída krvavá (Cornus sanguinea, Cornaceae) roste na lesních okrajích, na křovinatých stráních a mezích a ve světlých lesích.

8 Javor babyka (Acer campestre, Aceraceae) má okraje listů s tupými celokrajnými laloky. Roste v lesích, v křovinách a na mezích v teplých oblastech ČR. Bývá často vysazován ve stromořadích a parcích. Javor klen (Acer pseudoplatanus) má okraje listů hustě nepravidleně pilovité. Roste v suťových lesích, v bučinách a ve smrčinách. Často bývá vysazován v parcích a stromořadích.

9 Olše lepkavá (Alnus glutinosa, Betulaceae) má obvejčité tupé nebo vykrojené listy, v mládí lepkavé. Samičí šištice jsou výrazně stopkaté. Roste v lužních lesích, v bažinách, na březích tekoucích i stojatých vod. Dřevo se používá k výrobě překližek, rámů, lišt a zápalek.

10 Líska obecná (Corylus avellana, Corylaceae) je keř s jednopohlavnými květenstvími, která rozkvétají brzy na jaře před olistěním. Roste hojně na lesních okrajích, ve světlých lesích a křovinách. Pěstuje se v rozmanitých kultivarech jako ovocná (lískové oříšky) i okrasná dřevina.

11 k výrobě sportovního nářadí a k výrobě násad a topůrek.
Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior, Oleaceae) je mohutný 20–35 m vysoký strom s lichozpeřenými listy. Roste v lužních a suťových lesích. Často bývá vysazován v parcích a stromořadích. Dřevo se používá v nábytkářství, k výrobě sportovního nářadí a k výrobě násad a topůrek.

12 Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare, Oleaceae) roste hojně v teplomilných doubravách, v lesních lemech, v křovinách, na mezích a křovinatých stráních. Bývá často vysazován v parcích a do živých plotů.

13 Čekanka obecná (Cichorium intybus, Asteracea) je hojným druhem trávníků, okrajů cest a železničních náspů. Jarmanka větší (Astrantia major, Apiaceae) roste ve vlhkých humózních lesích a na loukách.

14 Brslen evropský (Euonymus europaeus, Celastraceae) má na starších větvích výrazné podélné korkové lišty. Plody, tobolky, jsou tupě čtyřhranné, lidově zvané „kvadrátky“ nebo „panáčkovy čepičky“. Je to teplomilný keř rostoucí v listnatých lesích, na lesních okrajích a v křovinách.

15 Pámelník bílý (Symphoricarpos albus, Caprifoliaceae) je keř původní
v Severní Americe. Často se vysazuje na zahrádkách, v parcích a v obcích (živé ploty). Šíří se podél komunikací a do okolí obcí.

16 Kalina obecná (Viburnum lantana, Caprifoliacea, vlevo) má trojlaločné listy a červené plody. Roste v pobřežních křovinách, na okrajích lužních lesů a na vlhčích křovinatých stráních. V zahrádkách se pěstují kultivary se všemi květy sterilními uspořádanými do kulovitých květenství. Kalina tušalaj (Viburnum lantana, vpravo) má eliptické, v mládí plstnatě chlupaté listy. Plody jsou zprvu červené, později černé. Je to teplomilný keř rostoucí ve světlých lesích, lesostepích a na slunných křovinatých stráních.


Stáhnout ppt "Vybrané druhy vyšších rostlin"

Podobné prezentace


Reklamy Google