Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1

2 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení tuků - monogastři Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad tuků v trávícím traktu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaGlycerol, vyšší mastná kyselina Datum5.11.2013

3 Trávení tuků Monogastři Tuk je energeticky bohatá zásobní látka, která má vliv na metabolismus vitamínů rozpustných v tucích. Výrazně ovlivňuje pohlavní funkce a představuje v těle energetickou zásobu pro potřeby čerpání v době nedostatku.

4 Slez Ve slezu začne probíhat trávení chemické,kdy na jednotlivé živiny začnou působit odpovídající trávící enzymy Žaludeční lipáza

5 Duodeum

6 Tuk Emulgace žlučí Aby mohla být tuková kapénka natrávena je nutná emulgace Střevní lipáza

7 Glycerol Vyšší mastné kyseliny Tuková kapénka Každá molekula tuku se rozpadne na glycerol a tři vyšší mastné kyseliny

8 Glycerol se vstřebá do krevních kapilár Mastné kyseliny se lépe vstřebají do kapilár mízních

9 V každém organismu je nutný určitý optimální obsah tuku Je nezbytnou součástí metabolismu cytoplazmatických membrán Má dalekosáhlý význam pro metabolismus vitamínů rozpustných v tucích Má velký význam pro správnou funkci pohlavních orgánů a pohlavní cyklus

10 Tuky mohou být původu rostlinného i živočišného. Jako esenciální látky jsou přítomny ve větším či menším množství v každé rostlině. Slouží jako zásobní látky, a proto se ve vyšších koncentracích nacházejí v určitých rostlinných orgánech, především v semenech či plodech. Z rostlin se izolují lisováním za studena či za tepla, přičemž lisováním za studena se získává kvalitnější olej

11 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. Autor animace : ing. Zdeněk Pilka


Stáhnout ppt "www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google