Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMonika Černá
2
www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení tuků - monogastři Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad tuků v trávícím traktu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaGlycerol, vyšší mastná kyselina Datum5.11.2013
3
Trávení tuků Monogastři Tuk je energeticky bohatá zásobní látka, která má vliv na metabolismus vitamínů rozpustných v tucích. Výrazně ovlivňuje pohlavní funkce a představuje v těle energetickou zásobu pro potřeby čerpání v době nedostatku.
4
Slez Ve slezu začne probíhat trávení chemické,kdy na jednotlivé živiny začnou působit odpovídající trávící enzymy Žaludeční lipáza
5
Duodeum
6
Tuk Emulgace žlučí Aby mohla být tuková kapénka natrávena je nutná emulgace Střevní lipáza
7
Glycerol Vyšší mastné kyseliny Tuková kapénka Každá molekula tuku se rozpadne na glycerol a tři vyšší mastné kyseliny
8
Glycerol se vstřebá do krevních kapilár Mastné kyseliny se lépe vstřebají do kapilár mízních
9
V každém organismu je nutný určitý optimální obsah tuku Je nezbytnou součástí metabolismu cytoplazmatických membrán Má dalekosáhlý význam pro metabolismus vitamínů rozpustných v tucích Má velký význam pro správnou funkci pohlavních orgánů a pohlavní cyklus
10
Tuky mohou být původu rostlinného i živočišného. Jako esenciální látky jsou přítomny ve větším či menším množství v každé rostlině. Slouží jako zásobní látky, a proto se ve vyšších koncentracích nacházejí v určitých rostlinných orgánech, především v semenech či plodech. Z rostlin se izolují lisováním za studena či za tepla, přičemž lisováním za studena se získává kvalitnější olej
11
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. Autor animace : ing. Zdeněk Pilka
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.