Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940 Autor: PhDr. Ing. Stanislav Hamerský Tematická oblast: Biochemie Název DUMu: Chemická struktura nukleotidů Kód: VY_32_INOVACE_CH.2.12 Datum:13. 1. 2013 Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova:Nukleotidy, dusíkaté báze Anotace: Tato prezentace slouží k procvičení učiva o nukleotidech. Do výuky je vhodné ji zařadit v rámci opakování probraného učiva.

2 1.Součástí každého nukleotidu je cukr – ribosa nebo deoxyribosa. Přepište vzorec ribosy tak, aby vznikla 2-deoxyribosa.

3 Správné řešení:

4 2.Z následujících sloučenin vyberte tu, která je strukturním základem adeninu a guaninu:

5 Správné řešení: purin

6 3.Jaký je rozdíl mezi nukleosidem a nukleotidem?

7 Správné řešení: Nukleosid = dusíkatá báze + sacharid Nukleotid = dusíkatá báze + sacharid + fosfát

8 4. Která (popř. které) sekvence nemůže být nalezena (popř. nemohou být nalezeny) v mediátorové RNA? a) C C C G G T A U G G b) C C C G G T A T G G c) C C C G G U A U G G d) C C C G G U A T G G

9 Správné řešení: V RNA se nemohou vyskytovat sekvence a) C C C G G T A U G G, b) C C C G G T A T G G, d) C C C G G U A T G G. Důvodem je přítomnost thyminu v těchto sekvencích.

10 Tento digitální učební materiál byl vytvořen pomocí software: 1.Microsoft Ofiice 2007 2.ACD ChemSketch (Freeware) Použitý zdroj: VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie. 2. oprav. vyd. Praha: Academia, 2002, Přer. str. ISBN 80-200-0600-1. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google