Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Elektrická měření, 2. ročník - elektro, 3. ročník - mechanik Název sady vzdělávacích materiálů: Elektrická měření Sada číslo: ICT-72A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 20 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-72A-20 Téma vzdělávacího materiálu: Měření jalového a zdánlivého výkonu Druh učebního materiálu: Digitální učební materiál, prezentace Autor: Ing. Karel Stacha Anotace: DUM popisuje základní pojmy a vztahy elektrotechniky pro jalový a zdánlivý výkon střídavého obvodu, jeho měření; potřebná zařízení - interaktivní pracoviště, kalkulačka, měřicí přístroje Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obory technické Vytvořeno: Ověření ve výuce:

2 Měření jalového a zdánlivého výkonu
Elektrický výkon Výkon střídavého obvodu je vytvořen obecně dvěma složkami: činnou P, jednotkou je watt [W]. jalovou Q, jednotkou je voltampér reaktanční [VAr] Tyto složky jsou vůči sobě kolmé, jejich součet dává tzv. výkon zdánlivý S, jednotkou je voltampér [VA] Tento součet lze provést: 1. výpočtem (Pythagorova věta v pravoúhlém ∆): 2. graficky (součet vektorů)

3 Měření jalového výkonu
Měření jalového výkonu W-metrem Činný výkon střídavého obvodu lze měřit W-metrem, neboť jeho výchylka je úměrná součinu UIcosφ. Jalový výkon lze W-metrem měřit ve speciálním zapojení, jehož vlastnosti jsou matematicky odvozeny: Jalový výkon fáze je stejně velký jako činný výkon proudu fáze a napětí posunutého o úhel 90°.

4 Měření jalového výkonu
Měření jalového výkonu W-metrem v jednofázové síti Posunu o 90°dosáhneme zapojením cívky do obvodu napěťové cívky W-metru. Zapojení je použitelné pouze pro jeden kmitočet. Pro jiný kmitočet je třeba nastavit jiný poměr R, L.

5 Měření jalového výkonu
Měření jalového výkonu W-metrem ve třífázové síti Napěťová cívka W-metru se zapojí mezi sousední fáze s fází, ve které je zapojena proudová cívka W-metru. Q1- údaj W-metru je přepočet na fázové napětí Zapojení je vhodné pro symetrickou síť.

6 Měření jalového výkonu
Měření jalového výkonu W-metrem ve třífázové síti Aronovo zapojení použitelné i v nesymetrické síti Pro stejně nastavené W-metry

7 Měření jalového výkonu
Měření jalového výkonu W-metrem ve třífázové síti Pro nesouměrnou síť lze použít metodu tří W-metrů.

8 Měření zdánlivého výkonu
Měření zdánlivého výkonu v jednofázové síti Zdánlivý výkon je definován:

9 Měření zdánlivého výkonu
Měření zdánlivého výkonu ve třífázové síti

10 Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd
Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2002, 255 s. ISBN Zdroje obrázků: archív autora


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google