Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
2
Děje v trávicí soustavě
Přírodopis 8. ročník Jana Míková
3
Základní děje trávicí trubice
Rozmělňování potravy Trávení potravy Vstřebávání živin
4
Rozmělňování potravy K rozmělňování dochází většinou v ústech a často také v žaludku V ústech je potrava rozmělňována pomocí zubů a slin Sliny obsahují enzym, který štěpí sacharidy
5
Ptáci – mají roztažitelný jícen – vole
Hadi – polykají velká sousta – k rozmělňování potravy dochází až v žaludku Ptáci – mají roztažitelný jícen – vole U semenožravých zde potrava změkne a dále je rozmělňována ve svalnatém žaludku
6
Části žaludku – bachor, kniha, čepec, slez
Savci – přežvýkavci Živí se rostlinnou stravou a k jejímu rozmělnění a trávení mají složitě přizpůsobený žaludek Části žaludku – bachor, kniha, čepec, slez Postup zpracování potravy: Hrubě rozmělněná potrava se z ústní dutiny dostává do bachoru a do čepce. Zde je částečně natrávena a vyvrhována zpět do dutiny ústní. Potrava je znovu rozžvýkána a polykána do knihy a slezu.
7
Trávení potravy K trávení dochází v žaludku a přední části střeva
Při trávení je potrava rozkládána na jednodušší látky (z velkých molekul vznikají molekuly menší) Rozkládání umožňují enzymy – látky urychlující chemické děje V trávicí trubici žijí symbiotické bakterie, které napomáhají trávení potravy
8
Enzymy Urychlují štěpení složitějších látek na jednodušší
Enzymy jsou vylučovány z buněk trávicí trubice (v žaludku) a ze žláz (ze slinné žlázy, z slinivky břišní) Enzymů je několik typů, některé štěpí bílkoviny, jiné složité sacharidy a jiné tuky
9
Žlučník Má důležitou funkci při trávení tuků
Tuky nejsou rozpustné ve vodě Žlučník produkuje žluč žluč rozptýlí tuk na jemné kapičky vznikne emulze k jemným částicím tuku se může nyní dostat enzym
10
Vstřebávání živin Ke vstřebávání živin dochází ve střevě
Vstřebávání – malé molekuly, které vznikly trávením se dostávají z trávicí trubice do krve a z nich do jater Býložravci mají delší střevo než masožravci
11
Játra Zpracovávají se zde živiny a vznikají z nich nové látky (bílkoviny, sacharidy, tuky) typické pro daný druh obratlovce Hromadí se zde škodlivé látky, které se vstřebáváním potravy dostávají do krve Jsou zásobárnou živin a vitamínů, které může organismus rychle využívat
12
Klky Vnitřní stavba střeva je přizpůsobena k vstřebávání
Je nutný velký povrch, proto nemůže být vnitřní stěna hladká Vnitřní povrch má jemné výběžky – klky – jsou protkány jemnými vlásečnicemi s krví a mízou
13
Příčný řez tenkým střevem
www2.uni-jena.de
14
Zopakuj si Trávení probíhá v ____________________ a vstřebávání v __________________ . Které z názvů nejsou částí žaludku přežvýkavců? Bachor, čepice, slez, sešit, kniha. Látky, které urychlují štěpení potravy se nazývají: ________ .
15
Zdroje Knoz, J.: Obecná zoologie. SPN, Praha, Černík, V.: Přírodopis 2 pro 7. ročník ZŠ. SPN, Praha, Kvasničková, D.: Ekologický přírodopis pro 8. ročník ZŠ. Fortuna, Praha,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.