Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zemědělské plodiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Zemědělské plodiny Pří_108_Rozmanitost přírody_Zemědělské plodiny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace
2
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro rozšiřování znalostí o našich zemědělských plodinách a seznamuje také s cizokrajnými plodinami. Materiál prostřednictvím fotografií vysvětluje pěstování a využití zemědělských plodin. Je určen pro předmět Přírodověda a 4. ročník. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN
3
Lán řepky olejky
4
Zemědělské plodiny jsou to rostliny dávající člověku nějaký užitek
používají se velmi často jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata vznikly z původně planých rostlin (často i z plevelů, např. oves, žito), jejichž jedlé či jiné části člověk nejprve sbíral, později je začal záměrně pěstovat vznik kulturních rostlin souvisí s vývojem člověka rozdělujeme je podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, škrob, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky - drogy, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny atd.)
5
jsou to rostliny pěstované pro svá semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie)
slouží k lidské výživě – ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku. celé rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 % dnes se podíl obilovin na celosvětové lidské výživě odhaduje na %, v chudých rozvojových zemích ale ještě daleko víc. nemoci způsobené jednostrannou výživou: - beri – beri – nemoc způsobená jen konzumací loupané rýže - pellagra – nemoc způsobená jen konzumací kukuřice Obilniny
6
Pšenice nám dává zrno pro výrobu pečiva, těstovin aj.
používá se jakou potravina, krmivo a surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (slupky ze semen) a mouka má vysokou výživovou hodnotu, dobře se skladuje a má dlouhou trvanlivost
7
Ječmen je nejstarší zemědělskou plodinou, na naše území se dostal z Asie asi před pěti tisíci lety po pšenici je druhou nejpěstovanější obilovinou mladý ječmen je velmi hodnotný, obsahuje sacharidy, vitamíny, minerály vyrábí se z něj slad (pro výrobu piva), kroupy, náhražka kávy – melta, používá se také jako krmivo
8
Žito pěstuje se pro zrno, jako potravina a krmivo, pícnina a meziplodina je odolné je opylováno větrem dřívější název rež – příd. jméno režná používá se na chlebovou mouku, náhražka kávy – melta, vyrábí se z něj alkohol - gin
9
Oves archeologicky je doložen již v době bronzové
je nejrozšířenější obilninou mírného pásu používá se mouka, vločky, sláma pro podestýlku je výborným krmivem pro koně
10
Kukuřice setá je velká jednoletá tráva dorůstající výšky 1-3 metrů
je větrosprašná, přestože hmyz a včely pyl sbírají pochází ze Střední Ameriky, je náročná na teplo ze zrn se získává kukuřičný olej a škrobová moučka, ke krmení zvířat se používají zrna nebo celé rostliny Podmínky vhodné pro pěstování jsou v podstatě podobné podmínkám ve kterých rostly původní divoké druhy, s tím, že procesem šlechtění dochází k toleranci určitým směrem a vyšší reakce na určité podměty. Minimální teplota půdy pro klíčení se pohybuje okolo 10 °C, v průběhu vegetace je pak ideální teplota v rozmezí 20-40 °C. Původně se jedná o krátkodenní rostlinu, přičemž nové odrůdy nejsou k délce dne citlivé. Vyšší nároky na světlo však přetrvávají. Kukuřice je náročná na vodu - vytváří mohutný kořenový systém sahající do hloubek od 1-4 m, pokud tomu dovoluje půdní profil. Preferuje hluboké a propustné půdy. Nesnáší naopak půdy obsahující hrubší frakce - písek, suché či zamokřené. Není odolná vůči zasolení. Preferuje půdy neutrální s vyšším obsahem organického materiálu a živin.
11
Proso patří mezi trávy, je známo asi 370 druhů
používá se jako krmivo pro domácí ptactvo, loupaná semena jsou jáhly
12
Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou
( Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou obilky se používají loupané nebo neloupané, vyrábí se z ní rýžová mouka, alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno, z rýžové slámy cigaretový papír obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, minerální látky a vitamíny
13
Pohanka je to jednoletá i vytrvalá bylina s bílými a růžovými květy
v českých zemích se začala pěstovat od 12. stol. a v 16. stol. byla důležitou potravinou patří do zdravé výživy
14
Řepa cukrovka patří mezi okopaniny
sklízí se kořen – bulva, vyrůstající listy se nazývají chrást k výrobě cukru se bulva používá od r. 1590, k rozvoji cukrovarnictví došlo hlavně za napoleonských válek
15
Lilek brambor pochází z oblasti And v Peru, Bolívii a severní Argentiny patří mezi okopaniny, vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá je jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin pro výživu člověka je nenáročná na pěstování
16
Hrách setý je to jednoletá, popínavá rostlina jejímiž plody jsou lusky, které obsahují semena zvaná hrášky pochází ze Středomoří pěstuje se na polích, není náročný je důležitou luštěninou pro obsah vitamínů, minerálů, vápníku a hořčíku
17
Fazol zahradní pochází z tropických oblastí Ameriky, dnes se pěstuje na celém světě patří mezi luštěniny, obsahuje vitamíny a minerální látky nikdy ji nejíme za syrova, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže
18
Čočka kuchyňská luštěnina původem z Asie se pěstuje pro různobarevná semena ukrytá v luscích má nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, díky tomu je důležitou potravou v mnoha částech světa – Indii
19
Sója luštinatá je luštěnina s vysokým obsahem proteinů
používá se jakou potravina, krmivo i jako surovina pochází z Číny a patří k nejstarším kulturním plodinám
20
Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka
obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv a k dalšímu chemickému zpracování
21
Pícniny Vojtěška Jetel luční
jsou rostliny pěstující se jako krmivo pro hospodářská zvířata patří sem pícní trávy a luskoviny
22
Textilní plodiny Len setý - květ Len setý
pěstují se pro vlákno, z kterého se dále vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy atd. nejznámější je bavlník, v Česku se pěstuje len, konopí a kopřiva
23
Zelenina jsou jedlé části kulturních rostlin
nepatří sem obilniny a luštěniny a ty, které se pěstují pro semeno v potravě jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny aj. rozdělujeme ji do několika skupin, nejčastěji podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata… - kořenová – mrkev… - listová – špenát… - lusková – hrách… - cibulová – česnek… - košťálová – květák… - kořeninová (koření) – kmín…
24
Křížovka s tajenkou: 1. 2. 4. 5. 6. 7. 8. 9. V tajence se ukrývá název jedné zajímavé rostliny. Znáte ji?
25
Doplň do křížovky: Oloupaná semena se nazývají jáhly.
Vyrábí se z ní cukr. Okopanina pocházející z Ameriky. Luštěnina, ale nejezte ji syrovou! Hlavní potravina pro ¼ obyvatel světa! Domeček pro zrníčka. Koně ho milují! Dětmi oblíbená luštěnina. Potravina středověku, dnes zdravá výživa!
26
Vyluštění: 1. p r o s 2. ř e a b m 4. f z l 5. ý ž 6. i k 7. v 8. h á
ch 9. n
27
Rebarbora Je botanicky pokládána za zeleninu, avšak stále častěji je považována za ovoce. Jí se pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové. Listy obsahují jedovaté látky. Připravují se z ní kompoty, zavařeniny a koláče.
28
Použité zdroje a citace:
ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN KARELJ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: UELLUE. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MYRABELLA. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart - Microsoft
29
Citace: BLUEMOOSE. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUCASH. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREAS TREPTE. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KURT STUBER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ESRTH100. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ATILIN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MATĚJ BAŤHA. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MARKUSHAGENLOCHER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
30
Citace: SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOHUM. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HARALD HOYER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PAMRI. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 池田正樹. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAN VYI. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.