Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení bílkovin Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad v žaludku a tenkém střevu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaBílkovina, aminokyselina Datum13.11.2013

2 Trávení bílkovin Každý živočich přijímá živiny ve formě cukrů, tuků a bílkovin. Ze všech živin je jako stavební látka nejdůležitější bílkovina.

3 Působením enzymu PEPSIN je bílkovina rozkládána na albumózy a peptony. GASTER PEPSINOGEN PEPSIN

4 Enzym TRYPSIN rozloží albumózy a peptony na dipeptidy a tripeptidy. INTESTINUM TENUE TRYPSINOGEN TRYPSIN

5 Enzym EREPSIN rozloží dipeptidy a tripeptidy na aminokyseliny. INTESTINUM TENUE EREPSIN

6 Aminokyseliny se vstřebávají do krve, kde jsou transportovány do každé živé buňky.

7 ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINA Nepostradatená aminokyselina musí být přijata v potravě Při dlouhodobém nedostatku hrozí smrt Přežvýkavci tuto kategorii živin nemají

8 NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY Postradatelné aminokyseliny Nemusí být přijaty v potravě Tělo si je přetvoří z organické Kyseliny a dusíkatého zbytku V procesu REAMINACE

9 Nepostradatelné AMK pro lidi Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin Methionin, Cystein, Fenylalanin, Tyrosin Threonin, Tryptofan, Valin Limitující AMK pro prasata Lysin, Methionin, Threonin, Tryptofan

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. Autor animace : ing. Zdeněk Pilka


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google