Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 2014 Příroda II
2
OTÁZKA NA ÚVOD otázka: Jak byste charakterizovali enzymy? Příroda II
2014 Příroda II
3
CHARAKTERISTIKA ENZYMŮ
enzymy – makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí, které v těle probíhají jsou podskupinou biokatalyzátorů – látek, které umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech 2014 Příroda II 3
4
ENZYMY JAKO KATALYZÁTORY
enzymy mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky 2014 Příroda II 4
5
VÝSKYT A VÝZNAM ENZYMŮ výskyt enzymů: význam enzymů:
v buňkách všech organismů (rostliny, živočichové, bakterie i viry) význam enzymů: urychlují nejrůznější reakce ve všech buňkách rostlin i živočichů u člověka napomáhají při štěpení cukrů, tuků a bílkovin v tráv. traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek) 2014 Příroda II 5
6
DĚLENÍ ENZYMŮ dělení enzymů: jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou
dvousložkové – tvoří komplex holoenzym holoenzym = apoenzym + kofaktor apoenzym = bílkovinná složka kofaktor = nebílkovinná složka 2014 Příroda II 6
7
KOFAKTOR kofaktorem může být:
prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu) 2014 Příroda II 7
8
VYUŽITÍ ENZYMŮ potravinářský a farmaceutický průmysl, lékařství
využívají technologie založené na kultivaci mikroorganismů jejich metabolismus (enzymatické reakce v buňkách) jsou zdrojem významných potravinářských nebo farmaceutických produktů výroba piva, vína, etanolu nebo penicilinu 2014 Příroda II 8
9
TRÁVICÍ ENZYMY látky, které umožňují trávení, tj. rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda 2014 Příroda II 9
10
TRÁVICÍ ENZYMY dělení trávicích enzymů (podle toho, kterou živinu katalyzují): proteázy - zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny lipázy – rozklad tuků na mastné kyseliny nukleázy – rozklad nukleových kyselin na nukleotidy amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy – rozklad sacharidů 2014 Příroda II 10
11
PTYALIN ptyalin (α amyláza) – enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy 2014 Příroda II 11
12
PEPSIN pepsin – je obsažen v žaludeční šťávě a napomáhá štěpení bílkovin na aminokyseliny 2014 Příroda II 12
13
SHRNUTÍ Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny s katalytickou aktivitou. Určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka. 2014 Příroda II 13
14
POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ
MÁNEK, David. Enzymy a hormony. Metodický portál : Digitální učební materiály [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN KLEMENTOVÁ, Lydie. Enzymy. Metodický portál : Digitální učební materiály [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN 2014 Příroda II 14
15
POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: < < < < 2014 Příroda II 15
16
POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: < < 2014 Příroda II 16
17
DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI VŠEM HEZKÝ DEN 2014 Příroda II
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.