Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_196

2 Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Proteinogenní aminokyseliny, jejich vlastnosti, rozdělení a amfoterní charakter Klíčová slova: Proteinogenní aminokyselina, amfoterní charakter, amfion, izoelektrický bod Druh učebního materiálu: prezentace

3 Bílkoviny – 1. část Přírodní látky

4 Proteinogenní aminokyseliny
Aminokyseliny (AMK) - substituční deriváty KK Proteinogenní -  AK  uhlík je chirální, proteinogenní AMK jsou opticky aktivní (s výjimkou glycinu) Jsou řady L glycin

5 20 Proteinogenních AK Obr. 1

6 + 2 Později objevené = 22 proteinogenních AK
21. AK – Selenocystein Vzácná AMK V selenoproteinech – často enzymy Kodon UGA (stop kodon, musí být speciální sekvence na mRNA, aby se přiřadil selenocystein) 22. AK – Pyrolysin Vyskytuje se u methan produkujících bakterií

7 Proteinogenní aminokyseliny
Mají třípísmennou a jednopísmennou zkratku: Obr. 2

8 Proteinogenní aminokyseliny
Esenciální Neesenciální Nepostradatelné (8) Lidské tělo si je nedokáže nasyntetizovat, musí je přijímat v potravě Jejich obsah v potravinách rozhoduje o biologické hodnotě potraviny Val, Leu, Ile, Thr, Lys, Met, Phe, Try Postradatelné (12) Lidské tělo si je dokáže nasyntetizovat transaminací z oxokyselin Pro různé živočichy jsou esenciální různé AK, rostliny jsou schopny nasyntetizovat všech 20 AK.

9 Proteinogenní aminokyseliny
-COOH  -NH2 Př. kyselina asparágová Neutrální -COOH = -NH2 Př. alanin Zásadité -COOH  -NH2 Př. lysin

10 Vlastnosti AK Bezbarvé krystalické sloučeniny Vysoká teplota tání
Ve vodě většinou rozpustné

11 Reakce AK Mají AMFOTERNÍ charakter Tvorba PEPTIDOVÉ vazby
Mohou ve vodném prostředí reagovat s kyselinami i zásadami za vzniku solí Skupina –COOH je příčinou kyselých vlastností (odštěpuje H+ - vzniká COO-) Skupina –NH2 je příčinou zásaditých vlastností (přijímá H+ - vzniká NH3+) Tvorba PEPTIDOVÉ vazby

12 AMFION Při určitém pH proběhne intramolekulární přesmyk a vzniká AMFION (obojaký ion) H+ OH-

13 Izoelektrický bod pH, při kterém AK existuje jako amfion, se nazývá izoelektrický bod jeden z poznávacích znaků AK AK v něm nemá žádný náboj – nepohybuje se v elektrickém poli AK je v něm nejméně rozpustná Rozmezí 3 – 11 Neutrální 4,8 – 6 Kyselé 2,7 – 3,2 Zásadité 7,6 – 10,8

14 Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie:
MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Vzorce byly vytvořeny v programu Chemsketch Obrázky: 1. Sponk. Commons.wikimedia.org : Overview proteinogenic amino acids-DE.svg [online]  [cit ]. Dostupný jako volné dílo na WWW:< 2.Jynto. Commons.wikimedia.org: Amino acids.png [online]  [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW:<


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google