Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 9 Virtual Trunking Protocol.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 9 Virtual Trunking Protocol."— Transkript prezentace:

1 1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 9 Virtual Trunking Protocol

2 222 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Objectives

3 333 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. History of Trunking V telefonii se sdílené hlavní vedení používá pro přenos více hovorů už dávno. CO = Central Office = telefonní ústředna

4 444 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Trunking Concepts Mezi přepínači přecházejí po jednom vedení data VLAN1 i VLAN2.

5 555 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Frame Filtering Aby přepínače mohly správně obsluhovat i účastníky připojené k jiným přepínačům, sdělují si s nimi informace o MAC adresách. Podobně si směrovače sdělují informace o IP adresách. Přepínač vyhledá přicházející MAC adresu ve své tabulce a podle toho se rozhodne, kam frame poslat.

6 666 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Frame Tagging = značkování Aby přepínače uvnitř sítě správně rozhodovaly o framech, musí vědět, do které VLAN patří. Proto na vstupu do sítě každý frame dostane značku (tag, VLAN ID).

7 777 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Inter-Switch Link Protocol 1) Na vstupu do sítě každý frame dostane značku. 2) Uvnitř sítě frame cestuje s touto značkou. 3) Před opuštěním sítě a předáním adresátovi se značka oddělá a adresát dostane jen původní frame.

8 888 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VLANs and Trunking

9 999 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VLANs and Trunking Trunking works only on ports with speeds of 100 Mbps or greater, which means you can’t run trunking on a 10 Mbps Ethernet connection. Trunking pracuje jen na portech 100 Mbps a rychlejších. Proto nebude chodit na starých přepínačích nebo na portech 10 Mbps třeba u typu 1900. By default, all ports on a switch are access ports. In order to use a port as a trunk, you must configure it with the switchport mode trunk command. Default nastavení všech portů je „access“, tj. nikoliv „trunk“. Přepínač je tedy připraven fungovat v nejjednodušší funkci, kdy na něj připojíme několik PC a očekáváme, že budou propojené. Příkaz „switchport mode access“, který nám předtím možná připadal zbytečný, nastavuje port do jednoho ze dvou možných režimů.

10 10 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Frame Tagging and Encapsulation Methods Zabalí frame do dalšího obalu, na který napíše, do které VLAN frame patří. Tím se frame prodlouží, ale jeho původní obsah se nezmění. Informaci o tom, do které VLAN frame patří, vsune dovnitř původního framu. Tím se frame neprodlouží, ale změní se jeho původní obsah.

11 11 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Benefits = přínosy, výhody Konfigurace VLAN je jednotná v celé síti. Info o VLAN se přenáší přes různá média, např. Ethernet, ATM, FDDI Umožňuje přesně stopovat framy a sledovat činnost VLAN. Dynamicky (tj. automaticky, hned, jak to nastane) hlásí přidané VLAN v celé síti. Při přidávání nové VLAN je konfigurace tak snadná, jako Plug-and-Play.

12 12 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Concepts VTP maintains VLAN configuration consistent in the network administration domain. VTP udržuje konfiguraci VLAN jednotnou v celé síťové administrativní doméně, tj. v tom, co máme jako správce na starost. Na každém konci sítě jsou informace o VLAN stejné, všude se to chová stejně a správně.

13 13 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison Tato tabulka a k ní příslušný text v kurikulu jsou neúplné a zmatené. V tabulce jsou použity pojmy, které v textu nejsou vysvětleny (source, listen, remember). Pokusíme se sestavit tabulku svoji a tu vysvětlit.

14 14 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Na serveru je možno libovolně tvořit, měnit, mazat VLAN. Server všechny změny hlásí ostatním přepínačům. Když dostane odjinud zprávu o změně VLAN, vezme ji na vědomí, uloží si ji, zachová se podle ní. V každé síti s VLAN musí být aspoň jeden server, jinak by tam nebylo možno žádné sítě vytvořit a dát o nich vědět ostatním. Default nastavení přepínače je „server“.

15 15 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Klient nemůže VLAN vytvářet, měnit, mazat. Pouze poslouchá, co dostane od jiných přepínačů, a koná podle toho. Tato role se hodí pro přepínače, které nemají dost paměti na uložení rozsáhlých informací o VLAN.

16 16 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Transparentní (= průhledný, průchozí) do sítě ostatních přepínačů a jejich VLAN vůbec nepatří. Proto vůbec nečte jejich zprávy, natož aby podle nich něco dělal. Aby ale nepřekážel jejich činnosti, posílá jejich info dál. Může ale vytvářet, měnit, mazat svoje VLAN. Protože ale do sítě ostatních nepatří, nedává jim o tom vědět.

17 17 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Server může tvořit, měnit, mazat jak chce. Klient nemůže. Transparent může, ale nic o sobě neinzeruje.

18 18 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Význam těchto řádků je podobný, ne-li stejný. Server a klient poslouchají a chovají se podle toho. Transparent neposlouchá, ale dává to dál.

19 19 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Server tvoří, mění, maže a dává o tom vědět všem ostatním. Co inzeruje klient, když nic netvoří, nevím. Možná tady mělo být „No“. Transparent tvoří, mění, maže, ale nikomu o tom neříká, protože k nim vlastně nepatří.

20 20 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Mode Comparison FeatureServer (default) ClientTransparent Create, modify, delete YesNoYes* Listen and act accordingly Yes No Advertise own VTP info Yes No Forward VTP advertisement Yes Synchronize with other switches Yes No Všichni přeposílají všechno dál. Kdyby to někdo nedělal, zbytek sítě za ním by byl bez informací VTP a proto nefunkční.

21 21 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Operation

22 22 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Implementation Two types of VTP advertisements: 1.Requests from clients that want information at bootup 2.Responses from servers Three types of VTP messages: 1.Advertisement requests 2.Summary advertisements 3.Subset advertisements

23 23 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VTP Basic Configuration Steps

24 24 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Inter-VLAN Routing

25 25 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Inter-VLAN Issues and Solutions Issues in a multiple-VLAN environment : –The need for end-user devices to reach nonlocal hosts –The need for hosts on different VLANs to communicate Problémy v síti s více LAN (neboli proč potřebujeme router): –Potřeba koncových zařízení spojit se s „nemístními“ účastníky –Potřeba účastníků spojit se i s cizími VLAN

26 26 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. VLAN Components

27 27 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Router on a Stick

28 28 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Physical and Logical Interfaces

29 29 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Dividing Physical Interfaces into Subinterfaces

30 30 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Summary


Stáhnout ppt "1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 9 Virtual Trunking Protocol."

Podobné prezentace


Reklamy Google