Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdeněk Procházka
1
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TCR-16 Tematický celek (sada): Služby v cestovním ruchu Téma (název) materiálu: Stravovací služby I. Předmět: Technika služeb cestovního ruchu Ročník / Obor studia: 1. / obor cestovní ruch Autor / datum vytvoření: Mgr. Petra Těšitelová/ 1.3.2014 Anotace: Výukový materiál je určený k výkladu nové látky na téma: Stravovací služby v CR Metodický pokyn: Prezentace je určena k promítání v hodině nebo samostudiu
2
S TRAVOVACÍ SLUŽBY umožňují uspokojování základní potřeby výživy přispívají k zotavení vytvářejí větší fond volného času
3
J EDNÁ SE O SLUŽBY : 1/ základního stravování 2/ doplňkového stravování 3/ společensko-zábavní
4
Z ÁKLADNÍ DVA T YPY STRAVOVÁNÍ V CR A/ společné stravování B/ individuální stravování
5
I NDIVIDUÁLNÍ STRAVOVÁNÍ Obvykle spojeno: s pobytem ve vlastních UZ nebo s horskými procházkami a túrami, do míst, kde nejsou pohostinská zařízení Výhoda: levnější Nevýhody: náročné na čas obvykle nízká úroveň
6
M ATERIÁLNĚ - TECHNICKÉ PODMÍNKY POSKYTOVÁNÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB Pohostinská zařízení poskytují služby: 1/ v cílovém místě 2/ během cestování a/ v dopravních prostředcích b/ při silničních tazích
7
S TRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ Mohou být: 1/ součástí ubytovacích zařízení 2/ samostatné objekty
8
D ĚLENÍ STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ PODLE FUNKCE 1/ zařízení převážně se stravovací funkcí např. restaurace, motorest, samoobslužná restaurace 2/ zařízení s funkcí doplňkového stravování a občerstvení např. denní bar, bistro, bufet 3/ zařízení se společensko-zábavní funkcí např. kavárna, vinárna, noční bar
9
P ROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ STRAVOVACÍHO ZAŘÍZENÍ 1/ odbytová část – prostor přístupný hostům 2/ část zásobování – různé druhy skladů 3/ výrobní část teplá kuchyně, studená kuchyně, kávová kuchyně, cukrárenská dílna umývárna bílého a černého nádobí 4/ vstupní prostory šatna, WC
10
D ĚLENÍ STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 1/ stabilní (např. restaurace) 2/ pohyblivé (kiosek, pojízdná prodejna, pochůzkový prodej např. na koupališti, na pláži, ve vlaku) 3/ celoroční 4/ sezonní
11
Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. P OUŽITÉ ZDROJE ORIEŠKA, Ján. Služby v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 2010, ISBN 978-80-85970-68-5.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.