Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)"— Transkript prezentace:

1 Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)

2 Rozdíl mezi prostým a průběhovým minulým časem
Prostý minulý čas vyjadřuje děj, který v minulosti skončil. Průběhový minulý čas vyjadřuje děj, který trval po určitou dobu v minulosti, ale jeho hranice nejsou známé a ani nejsou důležité.

3 Rozdíl mezi prostým a průběhovým minulým časem
Oba minulé časy používáme často společně k popisu situace, kdy kratší děj (minulý čas prostý) vstoupí do činnosti trvající delší dobu (minulý čas průběhový). The telephone rang while Tom was having a bath. Telefon zazvonil, zatímco se Tom koupal.

4 Rozdíl mezi prostým a průběhovým minulým časem
Minulý čas prostý I had breakfast at eight. I left after 8 o´clock. Minulý čas průběhový At seven I was having breakfast. At eight I was leaving. Vid dokonavý V 8 hodin jsem se nasnídal. Odešel jsem po 8 hod. Vid nedokonavý V sedm hodin jsem snídal. V 8 jsem odcházel.

5 Minulý čas prostý Ozn.v.: Podmět+sloveso v min.čase (prav.a neprav.slovesa)… Otázka: Did+podmět+sloveso v přít.čase… Zápor: Podmět+didn´t+sloveso v přít.čase… Minulý čas průběhový Ozn.v.: Podmět+sloveso „to be“ (was, were) v min.čase+sloveso s koncovkou –ing… Otázka: Was/Were+podmět+sloveso s koncovkou –ing… Zápor: Podmět+wasn´t/weren´t+sloveso s koncovkou – ing…

6 Doplňte správný čas: She (cook) dinner when the phone (ring).
She (not go) to the party because she (feel) tired. Father (read) the book while Shirley (play) the piano. I (take) his pen when he (not look). We (swim) in the river when it (begin) to rain.

7 Doplňte správný čas: She was cooking dinner when the phone rang.
She didn´t go to the party because she was feeling tired. Father was reading the book while Shirley was playing the piano. I took his pen when he wasn´t looking. We were swimming in the river when it began to rain.

8 Překlad Když zavolal, právě jsem se sprchoval.
Když jsem přišel domů, Jana vařila večeři. Když jsem přišel, právě odcházeli. Když jsem přišel, odešli. (potom nebo protože jsem přišel) Když jsem jel po dálnici, pršelo. Četl jsem noviny, zatímco Betty připravovala snídani.

9 Translation When he phoned I was having a shower.
When I came home Jane was cooking dinner. When I arrived they were leaving. When I arrived they left. While I was driving on the motorway, it was raining. I was reading my newspaper while Betty was preparing breakfast.

10 Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Obrázky z internetu Učebnice Project 3 Autor: Linda Berková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Minulý čas průběhový / prostý (8.ročník)"

Podobné prezentace


Reklamy Google