Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ
Plod Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 Plod rozmnožovací orgán krytosemenných rostlin
dozrávají v něm semena – zajišťuje jim výživu a ochranu napomáhá i rozšiřování semen vyvíjí se na nadzemních částech rostlin geokarpie – květní stonek se skloní – plod dozrává v zemi – podzemnice olejná

3 Plod plod pravý – na vzniku se podílí buď jen pestík, nebo jeho část (semeník) plod nepravý – na vzniku se podílí i další části květu (květní lůžko, květní obaly) např. malvice

4 Plod semeník se mění v plod stěna semeníku se mění v oplodí (perikarp)
oplodí (perikarp) má obvykle tři vrstvy: exokarp – vnější vrstva, blanitá, zbarvená mezokarp – střední vrstva, dužnatá endokarp – vnitřní vrstva, blanitá nebo sklerenchymatická

5 Plody podle typu oplodí se plody dělí na:
suché – oplodí je kožovité nebo tvrdé sklerenchymatické, dělí se na pukavé, nepukavé, poltivé dužnaté – dužnaté oplodí má většinou všechny 3 vrstvy (pokožka, dužnatá vrstva, blanitá nebo sklerenchymatická vnitřní vrstva)

6 Suché plody - pukavé jedno- i víceplodolistové, většinou vícesemenné, zralé se otevírají: měchýřek – z jediného plodolistu, vícesemenný (blatouch) lusk – z jediného plodolistu, vícesemenný (hrách) šešule a šešulka – ze dvou plodolistů, vícesemenný, semena jsou na rámečku s blanitou přepážkou (hořčice, penízek) tobolka – z více plodolistů, vícesemenný (šeřík)

7 Suché plody - nepukavé jedno- i víceplodolistové, většinou jednosemenné, oddělují se od rostliny jako celek oříšek – z více plodolistů, jednosemenný (habr) nažka – z jednoho nebo více plodolistů, většinou jednosemenná (slunečnice), oplodí má často létací zařízení nebo zařízení k zachycení v srsti zvířat obilka – ze dvou plodolistů, jednosemenný (lipnicovité)

8 Suché plody - poltivé dvou až víceplodolistové, vícesemenné, zralé se rozpadají na jednosemenné díly struk – nejčastěji z dvouplodolistového semeníku, ve zralosti se příčně rozpadá na jednosemenné dílky(ohnice) dvounažka – z dvouplodolistového semeníku, ve zralosti se rozpadá na jednosemenné dílky (miříkovité) tvrdka – z dvouplodolistového semeníku, ve zralosti se rozpadá na čtyři jednosemenné dílky(hluchavkovité)

9 Dužnaté plody peckovice – z jedno- nebo dvouplodolistového semeníku, nejčastěji jedno semeno uzavřené v pecce vnitřní sklerenchymatická pecka obsahující jedno semeno střední dužnatá vrstva vnější blanitá vrstva 1

10 vnitřní dužnatá vrstva
Dužnaté plody bobule – z jednoho či více plodolistů, většinou mnohosemenný, není vyvinut endokarp vnější vrstva vnitřní dužnatá vrstva semena 2

11 Dužnaté plody malvice – nepravý plod, na vzniku se podílí zdužnatělá češule, víceplodolistový, vícesemenný, blanitý endokarp (jádřinec) vnější vrstva střední dužnatá vrstva vnitřní sklerenchymatická vrstva - jádřinec 3

12 Zvláštní typy plodů vysychavá peckovice – oplodí kožovitě vysychá u mandloně a nepravé peckovice ořešáku, u kokosovníku se rozpadá na vlákna vysychavá bobule – dužnina při zrání vysychá a plod je částečně dutý – paprika hesperidium – bobule u citrusů, na povrchu je žlutá vrstva (flavedo), pod ní bílá vrstva (albedo), dužnina je rozdělena přepážkami (diafragma)

13 Souplodí a plodenství souplodí - vzniká z 1 květu
souplodí peckoviček (maliník, ostružiník), souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku (jahodník), souplodí nažek uzavřených ve zdužnatělé češuli (růže – šípky) plodenství - vzniká z květenství plodenství volné – plody se vyvíjejí odděleně (hrozen bobulí u vinné révy), sykonium fíkovníku smokvoně (nažky uvnitř hruškovitého útvaru stonkového původu), srostlé plodenství – plody zčásti nebo úplně srůstají oplodím(ananasovník)

14 Hospodářský význam plodů
potrava (ovoce, zelenina, olej - olivovník) koření (kmín, paprika, pepř, vanilka) průmyslová surovina – vlákna z oplodí kokosovníku výroba léčiv - mák

15 Použitá literatura Kincl, L.; Kincl, M.; Jakrlová, J.: Biologie rostlin. Praha, Fortuna 1993. Kubát, K. a kol.: Botanika. Praha, Scientia 1998. Hančová, H.; Vlková, M.: Biologie I. v kostce. Praha, Fragment 2007. Jelínek, J.; Zicháček, V.: Biologie pro gymnázia. Olomouc, Nakladatelství Olomouc 1998. Bumerl, J. a kol.: Biologie 1 pro střední odborné školy. Praha, SPN 1997. Větvička, V.: Stromy. Praha, Aventinum 2004. Průša, D. a kol.: Chráněné rostliny České a Slovenské republiky. Brno, Computer Press, 2005. Rosypal, S. a kol.: Nový přehled biologie. Praha, Scientia 2003. Benešová, M. a kol.: Odmaturuj z biologie. Brno, Didaktis 2003.

16 Fotografie Fotografie č. 1 – 3 – autorka Kateřina Žáková,


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google