Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
2
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
3
Rozloha : 2 mil.km2 Počet obyvatel : 112 mil.
Přírodní podmínky : Celým územím prochází Kordillery s rozsáhlými náhorními plošinami Krajina severní a střední části Mexika je tvořena suchými pouštěmi porostlými stromovými kaktusy Tato část je oddělena od jižní části Mexika sopečným pásem s činnými sopkami Jižní část Mexika s poloostrovem Yucatán je pokryta tropickým deštným lesem Díky vysoké poloze mají náhorní plošiny mírné podnebí VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
4
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Obyvatelstvo : Na území Mexika existovaly vyspělé indiánské říše. Poslední z nich, Aztécká, byla vyvrácena počátkem 16.st. Španěly Španělská kolonizace, ze které se Mexiko vymanilo až počátkem 19.st., předurčila jeho kulturní a hospodářský charakter Většinu obyvatel tvoří mestici, obyvatelstvo se soustřeďuje na náhorních plošinách středního Mexika Největším městem je Ciduad de México/20 mil/, které vzniklo na troskách hl. města Aztécké říše Tenochtitlán VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
5
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
HOSPODÁŘSTVÍ : Střední Mexiko je nejrozvinutější oblastí státu Hospodářství je závislé na světově významné těžbě ropy, zemního plynu i dalších surovin – stříbra, zlata, bar. kovů… V poslední době se rozvíjí zpracovatelský průmysl díky investicím z USA Hlavním zdrojem obživy je zemědělství, pěstování kukuřice, fazolí, cukrové třtiny, bavlníku, sóji, kávy… VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
6
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
CESTOVNÍ RUCH - turisté nejvíce vyhledávají přímořská letoviska a historické památky z období Aztécké říše /Pyramida Slunce/ VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
7
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
MEXICKÁ KUCHYNĚ je známa různorodými chutěmi, barevností jídel a přísad tradičními surovinami jsou fazole, kukuřice, chilli papričky kombinace hodně pálivých a přeslazených jídel tortillová placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky má řadu využití k přípravě tacos, burritos a dalších typických jídel mexické kuchyně VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
8
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.