Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly MASARYKOVA OBCHODN Í AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jič í n Předmět Český jazyk, Jazykově-literární seminář Tematický okruh Práce s neuměleckým textem a efektivní komunikace T é ma Útvary publicistického stylu 1 Označen í DUMU VY_12_INOVACE_118 Jm é no autora Petr Brož Datum vytvořen í 10. ledna 2014 Anotace Materiál slouží k procvičení interpretace útvarů publicistického stylu. Obsahuje tři texty, které lze před interpretací ke komfortnější práci vytisknout a kopírovat. Vlastní práci s texty předchází otázky ke zopakování charakteristických znaků útvarů publicistického stylu.

2 Opakování teoretických znalostí 1. Uveďte tři skupiny, do kterých rozdělujeme útvary publicistického stylu 2. Z každé skupiny uvádějte příklady útvarů s jejich základní charakteristikou (jaký mají účel, využité slohové postupy…).

3 Úkoly k rozboru textů 1. U uvedených výňatků vždy určete, o jaký publicistický útvar se jedná. Své rozhodnutí zdůvodněte. 2. V textu pak odlište použité slohové postupy 3. Splňte další konkrétní úkoly u jednotlivých textů.

4 Text 1 Neznámý Oněgin Mimořádný zážitek připravil závěrečný koncert 16.mezinárodního festivalu koncertního melodramatu v neděli v sále Pražské konzervatoře, kde zaznělo první české provedení Evžena Oněgina Sergeje Prokofjeva a A. S. Puškina v poloscénické podobě. Partituru díla z roku 1936, jež je čímsi mezi scénickou hudbou a melodramatem, objevil před časem v Městské knihovně v Praze režisér Lubomír Poživil a inicioval její nastudování. V provedení Severočeské filharmonie s dirigentem Jiřím Petrdlíkem vynikla Prokofjevova barvitá kompozice v celé své kráse a chvála patří šestici herců pod režijním vedením Věry Šustíkové. Jaromír Meduna jako Vypravěč, Petr Mikeska jako Oněgin, Tomáš Vaněk jako Lenskij, Svatava Milková jako Taťána i Martina Hrachovinová a Jiří Klem v menších rolích podali vynikající výkony. Večer by si zasloužil reprízování, aby neznámé dílo mohla ocenit širší veřejnost.

5 Další úkoly k textu č. 1  Jaký je význam výrazů reprízování a barvitá kompozice v textu?  Vyhledejte v naučném slovníku význam slova melodrama.

6 Text 2 Elis má talent a hledá cestu Jaroslav Špulák Elis je devatenáctiletá ostravská zpěvačka Eliška Mrázová. Již nějaký čas působí na tamní hudební scéně, představuje se na koncertech a skládá vlastní písničky. Talent Elis poněkud zkresluje fakt, že po poslechu alba není jasné, jakou cestou se zamýšlela vydat. Univerzálnost zpěváků ve výrazu i repertoáru není na škodu, v případě Elis je ale album spíš sbírkou písniček, které při svém uměleckém hledání napsala a jež stojí za řeč. Z veselého úvodu v podobě písničky Shubidu se album překlopí k vlivům world music, swingu, lehce i jazzu, gospelu či retro popu. Na to konto postupem času ztrácí dravost a mladistvou jiskru, kterou mělo na začátku. Jeho nálada zvážňuje a mimoděk se ve své druhé polovině stává poněkud monotónní. Elis nicméně talent má, je doslova hmatatelný. Její druhý krok bude klíčový.

7 Další úkol k textu č. 2  Zamyslete se nad hodnocením zpěvačky. Co autor hodnotí kladně? V čem bude její druhý krok klíčový?

8 Text 3 V červnu přijede Justin Timberlake Americký zpěvák Justin Timberlake dorazí 3. června 2014 do Prahy. Vystoupí v O2 Areně v rámci světového koncertního turné The 20/20 Experience World Tour. Předprodej vstupenek bude zahájen 13. prosince. Cena lístků se bude pohybovat v rozmezí od 1590 do 2590 Kč.

9 Další úkoly k textu č. 3  Dá se podle textu odhadnout, zda je zpěvák významně uznávaný a populární?  Charakterizujte z jazykového hlediska označená slovní spojení v textu.

10 Text 4 Skupiny finišují PRAHA (ČTK) – Závěrečné kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů zkompletuje seznam osmifinalistů. Juventus se v přímém souboji o postup utká s Galatasarayem před bouřlivou kulisou v Istanbulu. Na dálku budou o play off bojovat Leverkusen s Šachťarem Doněck, jehož barvy hájí český reprezentant Tomáš Hűbschman, a Benfica Lisabon s Olympiakosem Pireus. Jistotu postupu už mají obhájce trofeje Bayern Mnichov a Manchester City, kteří si v „plzeňské“ skupině zahrají o první místo. To už mají v kapse Real Madrid i Paris SG, Manchesteru United k prvenství stačí bod.

11 Další úkoly k textu č. 4  Charakterizujte z jazykového hlediska označená slovní spojení v textu.  Vysvětlete význam sdělení „plzeňská“ skupina.  Jaký je význam zkratky ČTK v závorce?  Jaký je význam výrazu play off ?

12 Použité novinové zdroje Právo, 10. prosince 2013, s. 8 Právo, 10. prosince 2013, s. 8 Právo, 10. prosince 2013, s. 20 Právo, 10. prosince 2013, s. 20

13 Doporučené použité studijní materiály BOLFOVÁ, K. – SRPOVÁ, H. Stylistika, Učební text pro distanční formu vzdělávání. 1. vyd., Orlová 2007. ISBN 978-80-87113-30-1. BOLFOVÁ, K. – SRPOVÁ, H. Stylistika, Učební text pro distanční formu vzdělávání. 1. vyd., Orlová 2007. ISBN 978-80-87113-30-1. ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9. ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."

Podobné prezentace


Reklamy Google