Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Příprava stravy v rodině
Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři přenechej svému nepříteli. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
2
Jaké jsou zásady sestavování jídelníčku v domácnosti
Bílkoviny(proteiny) – slouží jako materiál pro růst a obnovu tkání. Jsou obsaženy v mase, mléce, vejcích a luštěninách. Sacharidy – jsou hlavním dodavatelem energie. Vyskytují se ve sladkém ovoci, bramborách, obilovinách a luštěninách. Tuky – jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Dodávají tělu vitamíny rozpustné v tucích. Rozdělujeme je na tuky živočišné a rostlinné.
3
Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné
Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné. Jsou rozpustné v tucích (A,D,E,K) a ve vodě (B, C, PP). Minerály – jsou obsaženy ve všech organismech. K nejdůležitějším patří např. vápník, železo, zinek, fluor, hořčík atd. Vláknina – je obsažena v rostlinné stravě. Je nezbytná po dobré trávení. Voda – lidský organismus obsahuje 70 % vody. Člověk vodu neustále přijímá a vydává. Je nezbytné dodržovat pitný režim.
4
Zásady sestavování racionálního jídelníčku
Dbát na zastoupení všech potřebných živin Vhodně kombinovat potraviny rostlinného i živočišného původu Dbát na správné rozdělení denních jídel Stravu přizpůsobit věku, pohlaví i zdravotnímu stavu strávníků Při přípravě jídel zachovat maximální hygienu Stravu přizpůsobit ekonomickým (hospodářským) možnostem rodiny Zajistit pestrost pokrmů a tím zabezpečit přísun všech potřebných živin
5
Sestavení vlastního jídelníčku
Sestav si svůj vlastní jídelníček na jeden týden. Vybírej potraviny, které odpovídají zásadám zdravé výživy, ale zároveň ti chutnají. Příklad jídelníčku na 1 den: Snídaně – jogurt + müsli, čaj Přesnídávka – chléb se šunkou, sýrem, banán Oběd – hachová polévka, kuře s rýží, mrkvový salát Svačina - Kefírový nápoj meruňkový, jablko Večeře – ryba s bramborem, okurkový salát
6
Příprava pokrmu Těstovinový salát
1 balení těstovin (např. mušle), 100 g másla, mražená zelenina - s kukuřicí, hráškem a mrkví, 1 mladá cibulka, 150 g jogurtové majonézy, 1 kelímek bílého jogurtu, 200 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, popř. různé bylinky na dochucení Postup: Na másle opražíme cibulku, poté přidáme na kostičky nakrájená kuřecí prsíčka, okořeníme a podusíme do měkka a na konec podusíme mraženou zeleninu. Po vychladnutí smícháme s majonézou a jogurtem. Promícháme s uvařenými vychlazenými těstovinami, ochutíme a podáváme za studena.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.