Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150213 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150213 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví."— Transkript prezentace:

1 listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150213 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

2 Víte, že …  už v roce 1749 existovalo 25 různých druhů hlávkového salátu?  paprikový lusk obsahuje 5 krát více vitaminu C než citrusové plody?  roční spotřeba zeleniny u dětí nad 14 let by měla být 70 kg?  roční spotřeba zeleniny u dospělých by měla být 120 kg?

3 obr. 1

4 obr. 3 Zeleninou rozumíme jedlé části rostlin, které se používají čerstvé nebo kuchyňsky upravené. obr. 2

5 Zelenina má:  vysokou biologickou hodnotu  nízkou energetickou hodnotu Biologickou hodnotu tvoří:  vitamin C  provitamin A  minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, mangan  bílkoviny a sacharidy  vitamin B  vitamin K

6 Vitamin K je důležitý pro dobrou funkci krevní srážlivosti jak vnitřní, tak při vnějším poranění. Podílí se i na metabolismu vápníku, hlavně na ukládání vápníku do kostní hmoty. Věděli jste? Vyhledejte na internetu zeleninu, ve které je vitamin K obsažen. Samostatná práce:

7

8  jsou to kořeny, bulvy, oddenky nebo hlízy  bohatá na sacharidy, zejména celulózu obr. 2

9  mají dlouhý kořen, tzv. košťál  obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu obr.4

10  má křehké listy, listové řapíky nebo stonky  vysoký obsah vitaminu C a železa obr. 5

11  vyznačuje se štiplavou a ostrou chutí  obsahuje éterické oleje a fytoncidy, které brzdí růst bakterií obr. 6

12  patří sem mladé plody luskovin  mají vysoký obsah draslíku a fosforu obr. 7

13  jsou to jedlé plody rostlin  dělí se na tykvovité a lilkovité obr. 8

14  má jemnou delikátní chuť a vůni  nazývá se také lahůdkovou zeleninou obr. 9

15  jsou to čerstvé natě  obsahují vonné a chuťově výrazné látky obr.10

16 Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 3 Nejprve se znázorní obrázek zeleniny, potom nadpis a tímto se uvede téma, které bude v hodině probíráno. Snímek 4 Při seznámení žáků s definicí, co je to zelenina, je nutné při vyslovení slova „čerstvé“ kliknout, aby se zobrazil obrázek čerstvé mrkve, a potom při vyslovení „kuchyňsky upravené“ opět kliknout, aby se znázornil talíř s upravenou zeleninou. Je vhodné doplnit otázkou, která další kuchyňsky upravená jídla znají. Snímek 5 Text na kliknutí – je tím získán prostor k výkladu učitele. Snímek 6 Vitamin K je studentům málo známý, neuvědomují si jeho důležitost ve výživě. Proto je zde stručná informace o jeho významu. Vložena je samostatná práce, kdy studenti na internetu vyhledají zeleninu, ve které je obsažen. Získané informace si zapisují do sešitu. Snímek 7 Text na kliknutí – jednotlivé druhy zeleniny se znázorňují. Snímky 8 až 15 Jednotlivé druhy zeleniny jsou stručně charakterizovány.

17 ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.

18 1.Ovoce VS. Zelenina |ZVOL SI SVÉHO FAVORITA. Duels.cz - Všechno [online]. © 2011-2012 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://duels.cz/duel.php?n=1658http://duels.cz/duel.php?n=1658 2.Mrkev Zdravá strava jako životní styl. Zdravá strava jako životní styl [online]. 2011 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://skramlikova.wordpress.com/tag/mrkev/http://skramlikova.wordpress.com/tag/mrkev/ 3.Kvalitní nejen české recepty - Rubriky - Parní hrnec - Kuřecí špíz se zeleninou v parním hrnci - P1090670.JPG. Kvalitní nejen české recepty [online]. © 2012 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://www.variskvalitne.estranky.cz/fotoalbum/parni-hrnec/spiz-v-parnim-hrnci/p1090670.jpg.html http://www.variskvalitne.estranky.cz/fotoalbum/parni-hrnec/spiz-v-parnim-hrnci/p1090670.jpg.html 4.Kapusta włoska Click Shop - wersja testowa. Http://sklep-demo.home.pl/pl/p/Kapusta-wloska/40 [online]. 2012 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://sklep-demo.home.pl/pl/p/Kapusta-wloska/40http://sklep-demo.home.pl/pl/p/Kapusta-wloska/40 5.Kutzik.JirPa.cz. Kutzik.JirPa.cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://kutzik.jirpa.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012060027http://kutzik.jirpa.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012060027

19 6.RSS nazeleno.cz. Úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie | Nazeleno.cz [online]. © 2008 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://www.nazeleno.cz/bio/alternativni-medicina/cesky-cesnek-elixir- zdravi.aspxhttp://www.nazeleno.cz/bio/alternativni-medicina/cesky-cesnek-elixir- zdravi.aspx 7.Fotografia: Fazole | fotky.sme.sk. Zbierka fotografií od amatérskych umelcov. | fotky.sme.sk [online]. © 2012 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://fotky.sme.sk/fotka/53233/fazolehttp://fotky.sme.sk/fotka/53233/fazole 8.Http://www.zelenina-pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.html. Image.php (JPEG obrázek, 489 × 322 bodů) - Měřítko (65%) [online]. © 2011. 2011 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://www.zelenina- pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.htmlhttp://www.zelenina- pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.html 9.Artyčok, nová chuť ve vaší kuchyni – Recepty – Žena.cz. Recepty – Žena.cz [online]. 1999 – 2012 © [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://recepty.centrum.cz/varime/2005/12/5/clanky/artycok-nova- chut-ve-vasi-kuchyni/http://recepty.centrum.cz/varime/2005/12/5/clanky/artycok-nova- chut-ve-vasi-kuchyni/ 10.Http://www.zelenina-pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.html. Image.php (JPEG obrázek, 414× 290 bodů) - Měřítko (61%) [online]. © 2011. 2011 [cit. 2012-11-17]. Dostupné z: http://www.zelenina- pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.htmlhttp://www.zelenina- pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.html


Stáhnout ppt "Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150213 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google