Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_480
2
Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie
Jméno autora: Mgr. Soušková Kateřina Třída/ročník: IV. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výživa Klíčová slova: Výživa, sacharidy, tuky, bílkoviny, potravní pyramida Druh učebního materiálu: prezentace
3
diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě?
téma: Výživa diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? obr. 6
4
Co je zdravá výživa? obr. 4
5
EU: „Šest ze sedmi nejrizikovějších faktorů způsobujících v Evropě předčasné úmrtí (vysoký krevní tlak, cholesterol, BMI, nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, nízká fyzická aktivita a nadměrné užívání alkoholu) přímo souvisí s tím, co jíme, co pijeme a kolik máme pohybu.“ zdroj [1]
6
Co bychom měli zlepšit? zvýšit příjem ovoce a zeleniny
zvýšit příjem celozrnného pečiva, snížit příjem pečiva z bílé mouky zvýšit příjem ryb, luštěnin, nenasycených tuků zvýšit příjem čisté neslazené vody (nejlépe kohoutkové), snížit příjem vod slazených snížit příjem cukru a soli snížit příjem cukrovinek snížit příjem alkoholu
7
Sacharidy měly by tvořit 60 % příjmu energie za den
pokud je příjem vyšší, ukládají se ve formě tuků spotřeba řepného cukru (sacharózy) 40 kg/osoba/rok (2x překračuje limit!!!) pozor tedy na sladkosti a sladké nápoje vláknina působí příznivě, je nestravitelná
8
glykemický index rychlost vstřebávání glukózy
Pivo Glukóza Rýžová mouka Brambory pečené Smažené hranolky Bramborová kaše Předvařená rýže Med Mouka pšeničná Meloun vodní Cukr (sacharóza) -70 Kukuřice Předvařená rýže Coca cola Nudle Celozrnný chléb Brambory vařené - 65 Klasická zavařenina Banán Pomerančový džus průmyslový Bílá dlouhá rýže Slané sušenky Máslové sušenky Bílé těstoviny Mouka z pohanky Palačinka pohanková Sladké brambory Kiwi Rýže tmavá Čerstvý hrášek Hroznové víno Šťáva z čerstvého pomeranče Přírodní jablečná šťáva - 40 Chléb žitný celozrnný - 40 Těstoviny celozrnné - 40 Fazole červené - 40 Hrách sušený (vařený) - 35 Mrkev syrová - 35 Jogurt - 35 Jogurt light - 35 Pomeranč - 35 Hruška,fík - 35 Meruňky sušené - 35 Mléko (polotučné) - 30 Broskev - 30 Jablko - 30 Fazole bílé - 30 Fazole zelené - 30 Čočka hnědá - 30 Marmeláda ovocná bez cukru - 30 Čokoláda hořká - 22 Čočka zelená - 22 Loupaný hrách - 22 Třešně - 22 Švestka, grapefruit - 22 Sója - 20 Burské oříšky - 20 Meruňky čerstvé - 20 Ořechy vlašské - 15 Cibule - 10 Česnek - 10 Zelenina kořenová, saláty, houby - 10 zdroj [2]
9
sacharidy nejsou špatné!
obilniny pšenice, oves, kukuřice, rýže dej přednost celozrnným potravinám pečivo, těstoviny, rýže ovoce, zelenina, luštěniny
10
Tuky živočišné rostlinné negativní vliv
nasycené mastné kyseliny → špatné LDL cholesterol → špatný, „zlý“ máslo, tuk v mase, sýrech, mléčných výrobcích rostlinné vesměs pozitivní vliv nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) → dobré HDL cholesterol → dobrý
11
nenasycené mastné kyseliny
omega 3 lněné semínko tučné ryby (losos, kapr), mořské ryby ořechy sójový a řepkový olej omega 6 sezam a slunečnice oleje sója avokádo
12
bílkoviny mléčná bílkovina – kasein důležitý pro mladé
dospělí by měli konzumovat s mírou obr. 5
13
Ukazatele ukázka evropské statistiky – Veřejné zdraví
vyhledej údaje o ČR a porovnej s ostatními státy EU
14
Zpráva o skutečné ceně laciných potravin
15
Znáš tuto potravinu?
16
symbol severní Afriky tvrdá pšenice obr. 1 KUSKUS obr. 2
17
luštěnina druh fazolí nejzdravější naklíčené MUNGO obr. 3
18
zdroj rutinu – výborný pro posílení pevnosti cév (např. křečové žíly)
POHANKA
19
zdroje obr. 1: Tvrdozrnná pšenice - Kuskus (Kus-Kus, Cous-Cous). Naše výživa [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2: Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření. Novinky.cz [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3: Mungo fazole. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4: Science and the evolution of food pyramids?. Practical Biology: science for everyone [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5: Zvolte kasein. Aktin [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 6: Jíte zdravě?. Hofyland [online] [cit ]. Dostupné z: 1) Výživa a fyzická aktivita: Politika. EVROPSKÁ KOMISE. Veřejné zdraví [online] [cit ]. Dostupné z: 2) KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: Grada, ISBN 3) GALLOP, Rick. GI dieta - Jak zhubnout natrvalo a bez strádání: Jak snížit riziko kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Praha: Computer press, ISBN X.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.