Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Coins forgery.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Coins forgery."— Transkript prezentace:

1 Coins forgery

2 History of banking Vynález peněz a mincí patří k největším vynálezům lidstva. Jejich vynálezu však možná překvapivě předcházel vznik bankovnictví,i když možná ve formě, kterou by málokdo čekal. Doklady o nejstarších bankách pocházejí ze staré Mezopotámie.

3 The first coins Situace se změnila, až když v letech 561–546 před n. l. v Malé Asii v Lýdijském království zavedl král Croseus první mince. Říkalo se pak úsloví „bohatý jako Croseus“. První mince byly vyrobeny z elektronu – směsi stříbra a zlata. Tyto mince měly stejnou ryzost, váhu a tvar a na důkaz jejich pravosti na jednu stranu státní mincovna vyrazila obraz lva. Mince a mincovnictví se velmi rychle rozšířily do Řecka, Makedonie, Persie i Říma. Pro menší platby byly později zavedeny mince z obecných kovů.

4 First coin forgery Když vládcové zjistili, že mohou z hodnoty peněz ubrat část drahého kovu a nahradit ho méně hodnotným, aniž by to zpočátku ovlivnilo kupní sílu takové mince, začali mince pravidelně „zlehčovat“ (ubírat pdíly drahých kovů).

5


Stáhnout ppt "Coins forgery."

Podobné prezentace


Reklamy Google