Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětEkonomika Tematický okruhDomácí rozpočet TémaUkázka rodinného rozpočtu, zásady, chyby, doporučení Označení DUMU VY_62_INOVACE_12 Jméno autoraIng. Jana Košťálová Bagová Datum vytvoření19. 8. 2013 AnotacePojmy finanční gramotnost a finančně gramotný občan, základní pravidla pro sestavování rozpočtu, ukázky, program Hlídám si

2 Úvodem o finanční gramotnosti (citace č. 1) „Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat osobní/rodinný rozpočet, vč. správy majetku a závazků s ohledem na měnící se životní situace. Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v dnešní době a aktivně využíval finanční produkty a služby“

3 Úroveň finanční gramotnosti Čechů (02.2012) Češi 10. z 12 zemí Evropy, Asie, Ameriky :( (za námi Mexiko a poslední Slovensko) Jen 21% Čechů financím doopravdy rozumí Výborné znalosti v testech prokázalo ¾ mužů Nejlepší výsledky ve věkové skupině 20 – 34 let (44% respondentů), nejhorší výsledky ve skupině 35 -49 let (43% respondentů) 8 z 10 dotázaných pečlivě sleduje zejména své výdaje, v případě problémů by 62% vypustilo dovolenou, půjčku by využila překvapivě jen 4%

4 Základní pravidla při sestavování osobního/domácího rozpočtu Příjmy zásadně nenadsazujeme, spíše nižší Příjmy jen pravidelné, jisté – v čisté výši Výdaje uvádíme všechny, i ty drobné Výdaje spíše větší Tvoříme si rezervu na a)okamžité a nečekané výdaje (rozbitá pračka) b)změnu životní situace (ztráta zaměstnání, rozvod, dlouhodobá nemoc, úmrtí v rodině …..) c)máme i nějaké dlouhodobé cíle (studium, vlastní bydlení, založení rodiny, zajistit se na stáří…)

5 V průběhu roku Příjmy a výdaje nejen plánujeme dopředu, ale sledujeme průběžně i skutečné toky peněz →případné větší výkyvy řešíme hned Za tím účelem je nutné soustavně sledovat * výši příjmů a zejména výdajů (úschova účtenek, sledování i malých a jednorázových výdajů, sledování pohybů na účtu….)

6 Ukázka domácího rozpočtu (graf č. 1)

7 Jak byl tvořen tento rozpočet? (autor Jan Spilka, redaktor ekonomické redakce ČT) Finanční měsíc začíná dnem výplaty a končí dnem předcházejícím výplatě V pravé horní části obsahuje všechny druhy příjmů a také jednotlivé investice (penzijko, fondy...) Příjmy zahrnují i dočasné výpomoci od příbuzných, ale i půjčky Výdaje jsou členěny na řádcích dle dnů a ve sloupcích dle jednotlivých druhů Výdaje si rozčleníme dle osobní úvahy, vášnivý čtenář by měl mít kategorii „Knihy“, sportovec „Sport“, můžeme mít i kategorii „občasné výdaje“…

8 Rady autora rozpočtu k výdajům POZOR na malé a časté výdaje. Ty jsou největší hrozbou pro fin. zdraví rodiny, protože si je většina lidí příliš nerozmýšlí, a snadno na ně zapomíná Pevné a pravidelné výdaje uvádíme stranou hlavní tabulky (např. výdaje za nájem, elektřinu, vodu, fond oprav, hypotéku a splátky úvěrů, telefon, pro podnikatele třeba Z+S pojištění, doprava, pravidelné spoření a investice + nezapomenout rozpočítat na jednotlivé měsíce výdaje, které platíme třeba jen 1x nebo 2x do roka (povinné ručení….)

9 Po skončení našeho měsíce porovnáme příjmy a výdaje Pokud zbude velká částka, stojí za promyšlení, zda nezvýšit pravidelné úložky na spoření nebo investice. Tím, že necháme volné peníze na běžném účtu je totiž pomalu, ale jistě připravujeme o jejich hodnotu, kterou ztrácejí kvůli inflaci. Pokud nezbude nic nebo dokonce skončíme v mínusu, pravděpodobně to znamená, že si musíme půjčit. Taková situace není dlouhodobě udržitelná! Snažíme se tedy udělat maximum proto, abychom naše příjmy a výdaje dostali do rovnováhy.

10 V každé rodině nebo společné domácnosti Je nutno určit, kdo bude spravovat rodinné finance nebo jakým způsobem se partneři budou na chodu domácnosti podílet (např. pro případ, že oba mají své vlastní účty) Nutná je vzájemná důvěra a společné rozhodování při větších „projektech“ a samozřejmě osobní disciplina všech při dodržování zejména plánovaných výdajů

11 Program Hlídám si Jedná se o bezplatný program, který nám může usnadnit sestavení finančního rozpočtu – ke stažení na www.hlidamsi.czwww.hlidamsi.cz Program umožňuje sledovat naši finanční situaci v čase, odhalit, za co nejvíce utrácíme, kde nám peníze chybí, můžeme sledovat spotřebu energií, pohonných hmot apod.

12 Zdroje Citace č. 1 http://www.trhfinanci.eu/financni-gramotnost/http://www.trhfinanci.eu/financni-gramotnost/(cit. 2013-08-19) Snímek 3 Výstupy z průzkumu o úrovni fin. gramotnosti: Mezinárodní studie ING Pojišťovny z 02/2012 Graf č. 1 http://spoctiduchod.mesec.cz/clanky/http://spoctiduchod.mesec.cz/clanky/ (cit. 2013-08-19)


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google