Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hauser Stanislav Vt-Te

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hauser Stanislav Vt-Te"— Transkript prezentace:

1 Hauser Stanislav Vt-Te
Jak učit práci s videem? Hauser Stanislav Vt-Te

2 Co je video? Video (Latina, vidět) je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu hýbajících se obrázků, používající buněčný film, elektronické signály nebo digitální média. (dle encyklopedie) Pojem video společně označuje digitální (DVD, QuickTime, MPEG) a analogové (videokazety VHS a Betamax) způsoby ukládání záznamů. Může být nahráváno a přenášeno v různých formátech – film natáčený mechanickou kamerou, PAL nebo NTSC natáčený videokamerou nebo MPEG-4 a DV media při natáčení digitálními kamerami.

3 Video v PC Nejdostupnějším programem pro úpravu videa (střih, titulky…) je Windows Movie Maker. Movie Maker je nedílnou součástí operačního systému Windows XP a můžete s jeho pomocí stáhnout a upravit libovolné video v mnoha formátech a následně video exportovat ve formátech WMV nebo AVI. Na tomto programu si ukážeme, co lze i doma dělat za kouzla s videem. Žáci zde uvidí základní možnosti, jak si vytvořit své vlastní video.

4 Jak se dostat k WMM? Pokud nevíte, jak Windows Movie Maker najít, vybereme v nabídce Start – hledat – soubory/složky – všechny soubory a složky – vepište název a hledaný program se nalezne … Spusťte jej a objeví se …

5 Prostředí programu, ve kterém budeme pracovat

6 Panel nabídek a panel nástrojů
Příkazy v panelu nabídek můžete použít k provádění úkolů v programu Windows Movie Maker. Postupy provádění úkolů naleznete v nápovědě pomocí příkazů nabídek. Panel nástrojů je alternativou k výběru příkazů v nabídkách. Panel nástrojů můžete použít k rychlému provádění běžných úloh. Chcete-li zobrazit či skrýt panel nástrojů, klepněte v nabídce Zobrazit na příkaz Panel nástrojů. Pokud je panel nástrojů zobrazen, je vedle příkazu Panel nástrojů uvedeno zatržítko. Následující ilustrace zobrazuje panel nabídek a panel nástrojů programu Windows Movie Maker.

7 Podokno Kolekce Podokno Kolekce zobrazuje kolekce, které obsahují klipy. Kolekce jsou uvedeny podle názvu v podokně Kolekce na levé straně a klipy z vybrané kolekce se zobrazují v podokně Obsah na pravé straně, jak ukazuje následující obrázek. Klipy z podokna Obsah nebo kolekci z podokna Kolekce můžete přetáhnout do scénáře či na časovou osu aktuálního projektu. Klipy můžete také přetáhnout na monitor a tím je přehrát. Klip představuje pouze originální zdrojový soubor, který lze takto rozpoznat a používat v programu Windows Movie Maker. Když klip změníte, změny se projeví pouze v aktuálním projektu - neovlivní zdrojový soubor.

8 Podokno Monitor Podokno monitoru slouží k prohlížení jednotlivých klipů nebo celého projektu. V podokně monitor si můžete projekt předběžně prohlédnout, než jej uložíte jako film. K procházení jednotlivými klipy nebo celým projektem můžete použít ovládací prvky přehrávání. Tlačítka v podokně monitoru můžete také použít k provádění takových funkcí, jako je rozdělení videoklipu či zvukového klipu na dva menší klipy nebo sejmutí obrázku snímku, který je momentálně zobrazený v podokně monitor. Následující ilustrace zobrazuje podokno monitoru a k němu přiřazená tlačítka.

9 Scénář Scénář je výchozí zobrazení v programu Windows Movie Maker. Scénář můžete použít k prohlížení posloupnosti nebo k řazení klipů v projektu a případně k jejich snadnému přeuspořádání. Toto zobrazení také umožňuje prohlížet všechny efekty videa a přechody videa, které byly přidány. Lze také zobrazit náhled všech klipů v aktuálním projektu. Zvukové klipy, které jste přidali do projektu, se nezobrazí ve scénáři - zobrazí se však na časové ose. Následující obrázek zobrazuje scénář. Všechny klipy ve scénáři definují projekt.

10 Časová osa Časovou osu lze použít k prohlížení nebo změně časování klipů v projektu. Tlačítka časové osy slouží k provádění takových úkolů, jako je změna zobrazení projektu, přiblížení nebo oddálení podrobností projektu, záznam mluveného komentáře nebo nastavování úrovně hlasitosti. Čas se zobrazuje ve formátu hodiny:minuty:sekundy.setiny sekundy (h:mm:ss.sts). Chcete-li odstřihnout nežádoucí části klipu, použijte body střihu, které se zobrazí při výběru klipu. Můžete také zobrazit všechny klipy v aktuálním projektu, které jsou zobrazeny na časové ose. Následující obrázek zobrazuje časovou osu. Všechny klipy na časové ose definují projekt. Časová osa zobrazuje následující stopy, čímž ukazuje, jaké typy souborů jste přidali do aktuálního projektu.

11 Video, Přechod, Zvuk Video
Stopa videa zobrazuje videoklipy, obrázky nebo názvy, které jste přidali do projektu. Stopu videa můžete rozbalit, abyste zobrazili příslušný zvuk doprovázející video a také všechny přechody videa, které jste přidali. Když přidáte klip do časové osy, na tomto klipu se objeví název zdrojového souboru. Když přidáte efekty videa do obrázku, videa nebo titulků, zobrazí se na klipech malá ikona, která ukazuje, že do klipu byl přidán efekt videa. Přechod Ve stopě přechodu se zobrazují přechody videa, které jste přidali do časové osy. Tato stopa se objevuje pouze tehdy, pokud jste rozbalili stopu videa. Na této stopě se zobrazí všechny přechody videa, které přidáte ze složky Přechody videa. Když přidáte přechod na časovou osu, na časové ose se zobrazí název přechodu. Je-li přechod vybraný, zobrazí se značka začátku střihu. Tu lze přetáhnout a tím prodloužit nebo zkrátit stopáž přechodu. Zvuk Zvuková stopa vám umožňuje zobrazit zvuk, který je obsažený ve všech videoklipech, jež jste přidali do projektu. Podobně jako v případě stopy přechodu můžete zvukovou stopu zobrazit pouze tak, že rozbalíte stopu videa. Když vyberete na této stopě zvukový klip a vymažete jej, odstraní se také část videa ze stopy videa.

12 Zvuk nebo hudba Překryv titulku
Zvuková či hudební stopa vám umožňuje zobrazit zvukové klipy, které jste přidali do projektu. Název zvukového klipu se zobrazuje na klipu. Do této stopy můžete také přidávat videoklipy, pokud chcete, aby v projektu a dokončeném videu byl zvuk, ne však video. Překryv titulku Stopa Překryv titulku vám umožňuje zobrazit všechny titulky nebo závěrečné titulky, které jste přidali do časové osy. Do této stopy můžete na různých místech filmu přidat více titulků. Titulky překrývají zobrazované video. U právě vybraného titulku je zobrazena značka začátku střihu. Tu lze přetáhnout a tím prodloužit nebo zkrátit stopáž titulku.

13 K vytvoření filmu (pro ukázku) vám stačí pár obrázků, které si vyberete ze seznamu. V levém podokně vyberete - Import obrázků, obrázky najdete a vložíte. Přetažením obrázků do scénáře začnete tvořit film. Import obrázků Přetažení obrázku – levým tlačítkem myši objekt přidržíme a posouváme s myší

14 Ke správnému filmu patří i hudba
Ke správnému filmu patří i hudba. Hudbu si importujeme stejně jako obrázky. 1 Import zvuku nebo hudby 3 2 Vybereme hudbu, kterou chceme a přetáhneme do časové osy do pole zvuk a hudba Vybereme hudbu a importujeme do kolekce k obrázkům

15 Titulky 2 Zde si vybereme, kam titulky umístníme 1
Titulky vytvoříme v záložce „Vytvořit titulky“

16 Zde vpisujeme text titulků,
v podokně monitor se objevuje napsaný text, případně upravený Po vyhotovení se potvrdí „Hotovo“ a titulky se uloží Místo pro úpravu titulků Na časové ose se objeví uložené titulky

17 Úprava a střih filmu Jak již bylo zmíněno dá se film upravovat
Střih – „posuvníkem“ se najde místo, kde je třeba vystřihnout nebo rozdělit snímek, záleží co chceme stříhat!! Jestli budeme stříhat zvuk nebo obraz, podle toho si zvýrazníme objekt (na obrázku je rozdělen zvuk), pak stačí „zmáčknout“ rozdělení snímku (Ctrl +L) Prolínání se obrázků – levým tlačítkem myši přidržíte obrázek a mírným tahem do druhého obrázku jej částečně přidáte, obrázky budou ve finále vidět oba dva najednou

18 V podokně monitor je vidět efekt - sépiový tón (hnědý obraz)
Úprava – efekty videa Ke snímkům můžeme vložit i efekty, které jej určitými způsoby „vybarví“ např. sépiový tón. Zobrazit efekty videa – jednoduše přetáhneme vybraný efekt na snímek v časové ose, přítomnost efektu je vyznačena hvězdičkou ve snímku Použitý efekt V podokně monitor je vidět efekt - sépiový tón (hnědý obraz)

19 Další, co můžeme k filmu přidat - přechody mezi snímky.
Zobrazit přechody videa – přetažením vybraného přechodu na snímek, získáme požadovaný úkol. Vybraný přechod se objeví na časové ose v poli „Přechod“ Použitý přechod V monitoru se nám projeví změny, které jsme učinili, všimněte si výseků.

20 Ukládání filmu Pokud chceme udělat film pro přehrání v přehrávači, nemůžeme jej uložit „klasicky“ jako soubor. Musíme vybrat v záložce „Dokončit film“ místo, kam jej chceme uložit či odeslat. Vybereme místo, kam a jak film uložíme nebo odešleme 1 Pro ukázku zvolíme uložení do počítače

21 Ukládání filmu Po volbě „Uložit do počítače“ se zobrazí „Průvodce uložením filmu“ 3 2 Místo pro vybrání souboru, kam film uložíme Vpíšeme název filmu 4 5 Potvrdíme výběr souboru Pokračujeme potvrzením tlačítka „Další“

22 Dokončení uložení filmu – poslední bod k vytvoření filmu
Možnosti v jaké kvalitě film uložit Potvrzením tlačítka „Další“ film se začne ukládat!!!

23 Pro názornou ukázku naší práce je zde krátký film


Stáhnout ppt "Hauser Stanislav Vt-Te"

Podobné prezentace


Reklamy Google